Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno spřádá plány na horkovod. Povede přes dva tisíce pozemků

Na stavbu dvaačtyřicet kilometrů dlouhého potrubí, jímž bude proudit teplo z Dukovan, se chystají v Brně. Horkovod, který městu přinese energetickou soběstačnost, má stát do deseti let. Plánovaná trasa ale vede přes více než dva tisíce parcel.

Staronový plán na stavbu horkovodu, který propojí dukovanskou jadernou elektrárnu s moravskou metropolí, má dlouhodobě snížit závislost moravské metropole na dodávkách ruského plynu. Nové potrubí povede přes 2 500 pozemků na jižní Moravě a Vysočině, z nichž některé mají více vlastníků. Právě souhlas všech majitelů, který není jistý, bude potřeba k odkoupení potřebných parcel.

První jednání o pozemcích zatím zahájily brněnské teplárny v Oslavanech na Brněnsku. „Počítáme s tím, že teplárnám, a tedy i městu Brnu pomůžeme s jednáními o výkupu s vlastníky dotčených pozemků,“ přislíbil tamní starosta Vít Aldorf (ODS) s tím, že pětitisícová obec horkovod ráda využije.

Teplo z Dukovan až do Brna. Horkovod má stát do deseti let

Na jižní Moravě ožily v letošním roce plány na vznik horkovodu, který povede teplo z dukovanské jaderné elektrárny až do Brna. Stavba má za cíl dlouhodobě snížit závislost moravské metropole na dodávkách ruského plynu. Investice bude stát...

Realizaci projektu urychlily rostoucí ceny energií i ukrajinsko-ruský konflikt, jenž trvá od února. V plánu je vystavět potrubí s několika čerpacími stanicemi, ke kterému se v brněnských Bosonohách připojí další trubky. Na horkovod by se v moravské metropoli napojily všechny domácnosti, jež nyní fungují přes centrální zásobování teplem. Půjde o zhruba 250 tisíc obyvatel plus velkou infrastrukturu.


Plán horkovodu z dukovanské elektrárny do Brna FOTO: Twitter Markéta Vaňková

Padesát procent tepla pro Brno

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) jdou práce na projektu zatím rychle. „V memorandu je uvedeno, že výstupy pro rozhodnutí, jestli a za jakých podmínek má vybudování horkovodu proběhnout, mají být k dispozici do konce roku. Podle rychlosti, s jakou práce na analýzách postupují, předpokládám, že už v září bychom měli znát úvodní ekonomické parametry projektu," řekla primátorka.

Podle ředitele Tepláren Brno Petra Fajmona pokryje teplo z Dukovan až padesát procent tepla potřebného v Brně. S jeho výrobou sice stoupne účinnost dukovanské elektrárny, elektřiny se v zařízení však bude vyrábět méně než dosud. „V celkovém efektu je to ale výhodnější. Co se týče tepla, nejde o žádné odpadní teplo. Budeme ho vyrábět přímo pro tento účel,“ vysvětlil již dříve ředitel ČEZ Daniel Beneš

Odkud peníze na miliardovou investici poputují, zatím není jasné. O věci se momentálně jedná s ministerstvy průmyslu a obchodu, financí, životního prostředí i Evropskou investiční bankou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČEZ

Štítky horkovod, Dukovany, teplo, pozemky, Brno, pozemek, ODS, Markéta Vaňková, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Daniel Beneš, Evropská investiční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno spřádá plány na horkovod. Povede přes dva tisíce pozemků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.