Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno uklidilo a zavřelo oplocené centrum po ukrajinských Romech. Odjeli do Maďarska

Prázdná oplocená plocha plná nepořádku zůstala po ukrajinských Romech, pro které Brno zařídilo stanové centrum ve středu města. Z místa, kterým za sedm týdnů prošly stovky lidí, už odjeli poslední běženci. Jestli se centrum ještě otevře, se zatím neví.

Stanové centrum, jež sloužilo ukrajinským Romům, kteří odmítli ubytování nabídnuté Jihomoravským krajem, je uzavřené. Brno nechalo prostor uklidit od zdevastovaného vybavení a plánuje přivézt nové pro případ, že by se uprchlíci do Brna vrátili. „Stávající provoz byl přerušen, a to na základě dlouhodobé diskuze se zainteresovanými organizacemi IQ Roma servis a DROM," řekla Drbně Radka Loukotová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Po odchodu Romů, kteří podle informací České televize odcestovali nejčastěji do Budapešti či Prahy, přibyl na bráně oplocené plochy u Autobusového nádraží Grand masivní zámek. Například mobilní toalety ale v areálu pro případ jeho znovuotevření stále zůstávají. O chod centra se starali především dobrovolníci, kteří nocležníkům poskytovali poradenství či jídlo.

Romské uprchlíky z Ukrajiny přesunulo Brno k autobusovému nádraží Grand poté, co se desítky běženců na několik týdnů utábořily v prostoru u brněnského železničního uzlu. Početná skupina, která z drtivé většiny hovořila pouze maďarsky, pobývala v moravské metropoli v souvislosti s takzvanou dávkovou turistikou. 

Brnu dochází trpělivost s ukrajinskými Romy z nádraží. Odsune je za plot

Tábořiště u hlavního nádraží, pokálený podchod a přeplněný pracovní úřad. Tak v současné době vypadá Brno, které se potýká s náporem ukrajinských Romů. Město s těžko přizpůsobivými došla nyní trpělivost a chystá jejich odsun do oploceného areálu.

„Jejich životní návyky jsou jiné, běžně žijí kočovným způsobem života. Pracovníkům tvrdí, že nic nepotřebují a jen čekají na dávky. Úřad práce nazývají bankou, od které se nehnou,“ okomentoval situaci již dříve vedoucí Odboru sociální péče brněnského magistrátu Jan Polák.

Na travnaté ploše před nádražní budovou, která se nachází nedaleko Úřadu práce, ukrajinští Romové přespávali a potřebu mnohdy chodili vykonávat do podchodů. Právě na všudepřítomný nepořádek a zápach si Brňané stěžovali. Vedení města proto na začátku června rozhodlo o oplocení prostoru před nádražím a přesunutí uprchlíků na nové stanoviště v Benešově ulici.


Ukrajinští Romové pobývali od května před budovou nádraží

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ukrajina, Romové, uprchlíci, válka, Brno, Maďarsko, uprchlík, Úřad práce České republiky, Česká televize, Jihomoravský kraj, Budapešť, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ingo Von Casso

Když tedy tvrdí že fakt nic nepotřebují, tak nedat dávky v penězích, jen potřebnou stravu - a základní ošetření. Hned by jeli jinam. To se přece o cikánech dávno ví, nechápu tu naivitu a připrděnou korektnost - ta škodí.

Neděle, 24. července 2022, 16:18Odpovědět

Diskutér T.

Jak nastane čas vyplácení dávek, jak píše pan VALÍK, tak věřím tomu, že zde budou jak ŽIŽKA na koni -jelikož nastane pro ně ČAS DLUHŮ A PRO NAŠI REPUBLIKU - ČAS SLUHŮ, ale negramotným nefachčenkům z madˇarské čtvrti.....DEPORTACE a žádné mazlení s nima......!

Sobota, 23. července 2022, 16:24Odpovědět

Jaroslav Valík

Až nastane čas vyplácení sociálních dávek, tak budou zpátky jak na koni.

Sobota, 23. července 2022, 15:54Odpovědět

Joseph Xspy

Smysl pomoci "uprchlíkům" u kterých je pochybnost o dvojím občanství a reálné podezření na zneužívaní pomoci pro Ukrajince bych řešil okamžitou deportací a statusem osoba nežádoucí . Rodilý mluvčí z Romei by jim to jistě vysvětlil ..

Sobota, 23. července 2022, 14:48Odpovědět

Joseph Xspy

A nikomu nepřipadá divné, že ukrajinští Romové mluví maďarsky a odjeli do Maďarska ....

Sobota, 23. července 2022, 14:41Odpovědět

Brno uklidilo a zavřelo oplocené centrum po ukrajinských Romech. Odjeli do Maďarska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.