Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Z brněnské kašny je plovárna. Brňané se i přes zákaz ve vodním díle rochní

Brno se podobně jako další česká a moravská města potýká s vlnou letních veder. Tropické teploty přesahující třicet stupňů Celsia vyhnaly mnohé Brňany za osvěžením k vodě. K oblíbeným místům k vodním radovánkám patří také kašna před Janáčkovým divadlem, kde navzdory zákazu dovádí početná skupinka děti i dospělých.

Koupačka ve vodním prvku před funkcionalistickou budovou Národního divadla má v Brně dlouholetou tradici. Výjimkou není ani letošní rok, kdy se po období covidu opět naplno vrátili Brňané v plaveckých úborech. Přitom ale stále platí, že lidé ani domácí mazlíčci nemají ve vyhledávané atrakci co pohledávat. Provozovatel, jímž je Veřejné zeleně města Brna (VZMB), vysloveně zakazuje osvěžení v návštěvnickém řádu.

Je to pro nás každoroční problém, na který jsme zvyklí. Pořádná vedra začala až tento týden, takže vše průběžně sledujeme a reagujeme na aktuální situaci. Aktuálně jsme ale nezaznamenali žádné stížnosti. Uvidíme, jak to půjde dál a zda uskutečníme nějaké další kroky,“ popsal Drbně Jozef Kasala, ředitel VZMB, která je městskou příspěvkovkou.

Strážníci čekají na povel

Dovádění či plavecké výkony milovníků vodních radovánek v centru Brna dlouhodobě čelí kritice části veřejnosti. Lidem vadí fakt, že kašna je součástí veřejného mobiliáře, který není uzpůsobený k rochnění Brňanů. Na výtky reagovala v roce 2019 rázně radnice. Ve spolupráci s VZMB vytvořila nová pravidla pro návštěvníky, které například vyhání z tamního parku skateboardisty nebo zakazuje koupání ve fontáně. 

Na dodržování regulí dohlíží provozovatel, tedy pracovníci veřejné zeleně. Vyhánět plavce z kašny nemají možnost ani strážníci.  Podle mluvčí brněnských strážníků Markéty Skřivánkové k tomu nemají pravomoci. 

Dodržování návštěvnického řádu je v rukou provozovatele. Pokud nás požádá, abychom například dohlíželi na návštěvníky v kašnách, můžeme situaci řešit,“ popsala Skřivánková, která dodala, že hlídky před Janáčkovým divadlem pravidelně střeží veřejný pořádek. Park totiž patří k oblíbeným místům mladých lidí, kteří s oblibou před divadlem popijí či hluční. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, kašna, Koupaní, Janáčkovo, Divadlo, Janáčkovo divadlo, Národní divadlo Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Štěpánek

Doufám,že strážníci dostanou povel neprodleňe,a vyženou je, a pokud je tam poměr 8vs2 nebo 7vs3, tak padni komu padni. Nemám problém. Proč nenapiší,že si tam i perou. A máte pravdu cigány nemám rád.

Sobota, 23. července 2022, 15:43Odpovědět

Michal Mitraš

Hned vidíte jen cigany ale jsou tam i Češi tak nepište jen o ciganech..... když zakázat tak pro cigany tak i pro Čechy

Sobota, 23. července 2022, 14:50Odpovědět

Petr Štěpánek

Proč se nařízení nevymáhá, proč to těm cigošum dovolujeme.Proč se nepřizpůsobivé menšině pořád bojíme.?

Sobota, 23. července 2022, 07:51Odpovědět

Lenka Kuchařová

Evidetně člověk,který tohle rádoby ,,umělecké " dílo projektoval ,nepocházel z Brna,nebo to bylo jeho prvotním úmyslem,aby se přímo u Janáčkova divadla mohly koupat Romové z blízkého brněnského Bronxu.Takže díky tomu se tam tito nepřizpůsobiví koupají už minimálně 5 roků a magistrát to tiše toleruje.Romové ušetří za vstupné,které by na běžném kupolaišti museli uhradit,mají to blíž než na přehradu,kde se sice nemusí platit,ale cesta MHD tam trvá mnohem déle a pokud je někdo nucený kolem procházet,tak má prostě smůlu.Jaké nebezpečí mu asi hrozí,je každému jasné.Akorát magistrátu,který za tu ,,parádu " zaplatil určitě nemalou částku,se nechce tohle nějak smysluplně a definitivně řešit.Zahraniš¨ční turisté aspoň vidí na vlstní oči,jak v Brně ,,diskriminujeme " romské etnikum.

Pátek, 22. července 2022, 21:14Odpovědět

Emil Figl

Třeba to jsou děti z Latinské Ameriky a neumí česky.

Pátek, 22. července 2022, 20:49Odpovědět

Joseph Xspy

A nepoškodí to umělecké dílo ? Já bych zacházet s přestupky u kašny naprosto recipročně jako u Jošta !

Pátek, 22. července 2022, 20:33Odpovědět

Mira Štefka

d. den. nehrajme si na Brno jako střed světa. Toto je realistický obraz. Děti jsou různobarevné a Brno nikdy díky všem nebude nic jiného než největší malomesto. V zásadě mi ty děti nevadí.

Pátek, 22. července 2022, 18:48Odpovědět

František Macurek

Kdopak asi státem hájení netáhla.

Pátek, 22. července 2022, 18:06Odpovědět

Oldrich Slezak

Brňané? Vidím konkrétní menšinu a pro ty je to plovárna, koupaliště a koupelna každoročně :-/

Pátek, 22. července 2022, 17:28Odpovědět

Fearone Biggz

LOL prej brňané. Diť se podívejte na fotku. Řeší se to každej rok a každej rok tam ti cigáni zase lezou. Zvířátka.

Pátek, 22. července 2022, 15:32Odpovědět

Z brněnské kašny je plovárna. Brňané se i přes zákaz ve vodním díle rochní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.