Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z brněnské kašny je plovárna. Brňané se i přes zákaz ve vodním díle rochní

Brno se podobně jako další česká a moravská města potýká s vlnou letních veder. Tropické teploty přesahující třicet stupňů Celsia vyhnaly mnohé Brňany za osvěžením k vodě. K oblíbeným místům k vodním radovánkám patří také kašna před Janáčkovým divadlem, kde navzdory zákazu dovádí početná skupinka děti i dospělých.

Koupačka ve vodním prvku před funkcionalistickou budovou Národního divadla má v Brně dlouholetou tradici. Výjimkou není ani letošní rok, kdy se po období covidu opět naplno vrátili Brňané v plaveckých úborech. Přitom ale stále platí, že lidé ani domácí mazlíčci nemají ve vyhledávané atrakci co pohledávat. Provozovatel, jímž je Veřejné zeleně města Brna (VZMB), vysloveně zakazuje osvěžení v návštěvnickém řádu.

Je to pro nás každoroční problém, na který jsme zvyklí. Pořádná vedra začala až tento týden, takže vše průběžně sledujeme a reagujeme na aktuální situaci. Aktuálně jsme ale nezaznamenali žádné stížnosti. Uvidíme, jak to půjde dál a zda uskutečníme nějaké další kroky,“ popsal Drbně Jozef Kasala, ředitel VZMB, která je městskou příspěvkovkou.

Strážníci čekají na povel

Dovádění či plavecké výkony milovníků vodních radovánek v centru Brna dlouhodobě čelí kritice části veřejnosti. Lidem vadí fakt, že kašna je součástí veřejného mobiliáře, který není uzpůsobený k rochnění Brňanů. Na výtky reagovala v roce 2019 rázně radnice. Ve spolupráci s VZMB vytvořila nová pravidla pro návštěvníky, které například vyhání z tamního parku skateboardisty nebo zakazuje koupání ve fontáně. 

Na dodržování regulí dohlíží provozovatel, tedy pracovníci veřejné zeleně. Vyhánět plavce z kašny nemají možnost ani strážníci.  Podle mluvčí brněnských strážníků Markéty Skřivánkové k tomu nemají pravomoci. 

Dodržování návštěvnického řádu je v rukou provozovatele. Pokud nás požádá, abychom například dohlíželi na návštěvníky v kašnách, můžeme situaci řešit,“ popsala Skřivánková, která dodala, že hlídky před Janáčkovým divadlem pravidelně střeží veřejný pořádek. Park totiž patří k oblíbeným místům mladých lidí, kteří s oblibou před divadlem popijí či hluční. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, kašna, Koupaní, Janáčkovo, Divadlo, Janáčkovo divadlo, Národní divadlo Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patricie Mirgova

Všichni taky víme, že Češi znásilnuji své děti, hází je do popelnice a taky samozřejmě lžou a kradou, taky to tak můžu napsat ( Glanczova) :)

Úterý, 2. srpna 2022, 22:35Odpovědět

Patricie Mirgova

Nevím proč hazite všichny do jednoho pytle. Všichni nejsou stejný a to platí i u jiných menšin a národů.

Úterý, 2. srpna 2022, 22:33Odpovědět

Marie Glanczová

Všichni normální lidi víme,co cigáni umí. Okrádat, mlátit, nepracovat, brát dávky. Je zbytečné psát takové články, když se s tím nic nedělá, nemyslíte redaktoři z Drbny?

Úterý, 2. srpna 2022, 11:29Odpovědět

Lenka Kuchařová

Vážená soudružko Mirgová,pokud jde o mne,tak já rozhodně nemám s pravopisem takový problém jako Vy,takže nechápu o čem je řeč.Na co mají Romové rozum,to jsem viděla a slyšela v tv. seriálu o škole na Nám,28.října,když jeden z jejích žáků z romské komunity veřejně do tv. řekl,že on nikdy nebude pracovat a bude sexovat a prodávat holky.Tak na takový život má převážná část Romů ,,rozum ".Tak se potom nedivte,že většina ,,gádžů " Romy nemá v oblibě.

Úterý, 2. srpna 2022, 10:48Odpovědět

Patricie Mirgova

Tak potom i vy se rovnou můžete vrátit do školy a naučit se trochu toho pravopisu. Kolikrát člověk, který nema školu je pořád chytřejší než vy a hlavně má rozum. Co se týče školy, tak fajn, ale co se týče srdce tak na cigany se nechytate. A mluvte si co chcete. Na děti také psát umíte a na cigany, ale do očí nic. Fuj žádný charakter

Pondělí, 1. srpna 2022, 16:03Odpovědět

Marie Glanczová

modrá je dobrá

Pondělí, 1. srpna 2022, 11:16Odpovědět

Lenka Kuchařová

Pane Nováku,s tím barvivem to je dobrý nápad !A taky by s barvivem byly lépe vidět obrazce vytvářené vodními proudy,které tryskají z rámu.Hlasuji pro modrou barvu...

Pondělí, 1. srpna 2022, 10:55Odpovědět

Jan Novák

Jednoduchým řešením by bylo, dát do vody dezinfekci nebo nějaké trvanlivé barvivo, aby bylo hodně nepříjemné se tam koupat... Vždyť je to úředně zakázáno, tak by si nikdo nemohl stěžovat na vyrážku nebo exém po chemickém ošetření :-)

Pondělí, 1. srpna 2022, 10:09Odpovědět

Marie Glanczová

kdyby Drbna nepsala tak debilní články tyto diskuze by nebyly

Sobota, 30. července 2022, 20:17Odpovědět

Lenka Kuchařová

Omlouvám se za překlepy.

Sobota, 30. července 2022, 19:20Odpovědět

Lenka Kuchařová

Váženaá soudružko Mirgová,nejprve se naučte pravopis a teprve potom až zvládnete aspoň učivo 3.třídy ZŠ,tak sem pište svá pochybná ,,moudra ",kterým stejně nikdo nevěří.My pracující dobře víme,kdo si jezdí v drahých autech pro štědré soc. dávky od státu,které plynou z našich daní.Dobře známe členy jistého státem chráněného etnika,kteří zuásadně nepracují a žijí už 3 generace na úkor nás všech,kteří poctivě makáme i v důchodfu.

Sobota, 30. července 2022, 19:19Odpovědět

Patricie Mirgova

Paní/ slecno Kuchařová. Zajímavé, že vy tam vidíte samé cigany a já tam vidím i bílé. Dokonce máme i docela dost fotek, abychom vám vaše tvrzení že "kasnu" obývají Romové vyvrtaili. Hodně často je tam i plno bilich občanů. To, že se tam jsou malé děti, které se v teplých dnech ochlazuji neznamená, že rodiče nemají na koupaliště nebo že jim neteče voda, docela ubohé to takhle tady psát. Kolikrát jdeme kolem a dcera se normálně schladi. Jen vy tady z toho děláte hned, že cigani nemají na to, aby si zaplatili vodu a že jenom berou dávky. Bílí dávky neberou?? Tak se běžte podívat na úřady kolik jich tam je a potom teprve můžete mluvit. Děláte jak kdyby cigani mohli všechno, ale tak to není. To je jen vaše Domněnka nic víc. Chtělo by se to trošku uklidnit a trošku tu nenávist utlumit, protože to co tady někteří píšete je ostuda, především vaše ostuda jak se dokážete chovat k jiným lidem.

Sobota, 30. července 2022, 17:30Odpovědět

Mira Štefka

Paní Marie, prosím pochopte, že radní (ODS) zajímá UA a všude vlajky, kde to jde, a ne to, co se děje před radnicí d.facto přímo. Radní se o to mají zajímat a starat, místo toho řešíme "cizí" konflikty.

Středa, 27. července 2022, 12:35Odpovědět

Marie Glanczová

všichni brňáci vědí kdo se tam koupe,pere a chodí na wc-redakce uráží nás běžné občany Brna. Bydlím tu od narození a za tohle bych redakci žalovala.

Středa, 27. července 2022, 11:40Odpovědět

Jan Novák

Je tam "přísný" zákaz koupání, ale z obav před nepřizpůsobivou menšinou ho nikdo nevynucuje - přesně tak vzniká důvod k rasismu ve společnosti - pravidla fakticky platí jen pro slušnou většinu, menšina z Bronxu si dělá co chce... nejen tady v kašně.

Úterý, 26. července 2022, 08:03Odpovědět

Honza K.

Céčka.... Co dodat, pořád stejný neřešitelný problém, doma jim voda nejspíš neteče protože ji neplatí a na koupališti taky musejí platit, tak jdou sem, mají to tam zadarmo

Neděle, 24. července 2022, 19:08Odpovědět

Lenka Kuchařová

Vážený pane Najmone a soudružko Mirgová,nenám nic vůči koupajícícm se dětem,pokud kolem sebe nedělají binec,což je v případě státem chráněného etniky¨a naprostá výjimka.Navíc,když jejich rodiče mají na drahé cigarety,které třímají v rukou pokaždé když je potkám,a jezdí si v autech pro štědré soc. dávky,tak by snad mohli zaplatit dětem koupaliště.Kromě toho koupání na brněnském príglu je zcela gratis.Ale to by se jim tam muselo chtít dojet MHD,kterou mají placenou brněnským magistrátem.Chodím kolem toho ,,uměleckého díla " velmi často a nikoho jiného,než obyvatele brněnského Bronxu tam nikdy nevidím.Všichni ostatní raději rychle kolem pádí.Proč asi?Každý ví,že to není třeba rozvádět.....

Neděle, 24. července 2022, 13:39Odpovědět

Pavel Najmon Ml

Vy všichni co tu píšete, jste ubozí!!! Bohužel jsou lidé, kteří nemají peníze na to, aby si zašli na koupaliště. A ten kdo vlastní tu kašnu je na tom určitě jinak. A vy tu zavidite dětem co mají chudé rodiče, že se chtějí schladit v takovich vedrech. Jste ubožáci, styďte se.

Sobota, 23. července 2022, 22:13Odpovědět

Patricie Mirgova

To si děláte srandu??? CHodime kolem hodně často a rozhodně to tam není jenom sami cigan, kolikrát je tam více bílých a vy tady píšete, že kasnu si cigani privlastnili. Ulet. Nenávist dokáže hodně. Ale psát takhle skarede o malých dětech.. Na to už musí být silný žaludek. Nepište furt cigani, cigani, když je tam více bílých. Kolikrát bílý tam dělají větší špínu než cigani, tak se proberte a zaměřte se i na jiné obcany, než na romské. Fuj chovejte se konečně jako lidi a ne jako rasistické svině. A ano, cigani jsou také Brňané, narodili se tady stejně jako vy ????

Sobota, 23. července 2022, 19:03Odpovědět

Diskutér T.

Ano - ZAKÁZAT PRO VŠECHNY - na to jsou placená koupaliště!!!!!!

Sobota, 23. července 2022, 16:34Odpovědět

Z brněnské kašny je plovárna. Brňané se i přes zákaz ve vodním díle rochní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.