Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Potravináři z Brna odhalili ve slovenských hrozinkách zakázaný olej

Hrozinky ze Slovenska jsou vadné. Takový verdikt sdělili kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), když si posvítila na sušenou pochoutku Dr. Ensa. Inspektoři naznali, že závadná je celá jedna šarže, která obsahovala zakázaný minerální olej.

Zahraniční výrobce potraviny, firma Encinger SK, prodává potravinu po celém Česku. Závadné balení, které nakonec vedlo k odhalení závady, našli potravináři ve Starovicích na Břeclavsku. Výrobce Encinger nyní sušené hrozinky stahuje z trhu. 

Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři v potravině potvrdil přítomnost minerálního oleje v množství 1460 miligramů na kilogram. Tato látka se v potravinách vyskytovat nesmí,“ vysvětlil Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI, která má sídlo v Brně. 

Potravináři zároveň vzkazují lidem, kteří mají špatné balení doma, aby sušené rozinky nejedli a vyhodili je. „Potravinářská inspekce vložila dodatečnou informaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožní došetření a přijetí opatření v zemi výrobce potraviny,“ dodal Kopřiva. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SZPI

Štítky Brno, SZPI, Potraviny, rozinky, Státní potravinářská inspekce, jídlo, Slovensko, Česko, Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva, okres Břeclav, Starovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravináři z Brna odhalili ve slovenských hrozinkách zakázaný olej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.