Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Moravě řádí nový škůdce, varují odborníci. Škodí hlavně mandloním

Rostliny na jižní Moravě trápí nový druh škůdce, který útočí zejména na mandloně. Na vině je klejicha, jež se vyskytuje se čím dál častější a ochranáři bojují za nová plošná opatření. Odborníci varují, že pokud se nebude problém nebude včas řešit, hrozí vážně ohrožení krajiny.

Nejkritičtější situace je v oblasti Kamenného vrchu u Kurdějova na Břeclavsku, zvláště pak v části zvané Kamenec. Klejicha se totiž šíří do zdejších mandloňových sadů. „Pokud ji nikdo nezastaví, způsobí tam v příštích letech naprostou zkázu,“ zmínil koordinátor Vilém Jurek, který se dlouhodobě zabývá ochrannou přírody v ČR.

Zrádnost rostliny spočívá v její schopnosti nekontrolovatelně a rychle se šířit. „Nejsou výsledky sčítání, nikdo se tím v podstatě nezabývá. Stále se však objevují nová ohniska například nedaleko Stránské skály v Brně,“ řekl Jurek. Zároveň dodal, že nová legislativa, která se tématu týká, se nedodržuje. 

Likvidace nepřítele 

Podle Jurka je přitom možné škůdce zcela vymýtit, nikoliv pouze redukovat. Samotné sečení však není efektivní, je nutné využít chemické metody a postřiky. Postup je podle ochránců obdobný jako u dalších invazivních rostlin.

V boji s klejichou v současné době pomáhá projekt LIFE SouthMoravia. „Mimo jiné aktivity jsme vytvořili i publikaci, která představuje jednotlivé škůdce a poskytuje stručný návod, jak s nimi bojovat,“ uvedla Ivana Mariánková, manažerka projektu, který se v posledních třech letech snaží vypořádat se škůdci.

Projekt odstartoval v září 2019 a potrvá do prosince roku 2025. Má za úkol zlepšit stav v šesti jihomoravských lokalitách například v Děčíně, Moravském Krasu nebo na Stránské skále. Klejicha není jedinou invazivní rostlinou, která přírodu trápí. Mezi další záškodníky patří například křídlatka, bolševník nebo pajasan.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český svaz ochránců přírody ONYX

Štítky klejicha, škůdce, ochranáři, mandloně, vegetace, Morava, rostliny, projekt, Jihomoravský kraj, Stránská skála, Česko, okres Břeclav, Kurdějov, Kamenný vrch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Nejhorší škůdce je Bolševík Rudý.

Úterý, 19. července 2022, 20:14Odpovědět

Na Moravě řádí nový škůdce, varují odborníci. Škodí hlavně mandloním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.