Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Brně slaví. Ministerstvo potvrdilo, že slévárna smrdí

Ve východní části moravské metropole hoří spor mezi místními a slévárnou Heunisch. Lidem vadí, že z průmyslového podniku se line silný zápach a sepsali proti společnosti petici. Vedení firmy kritiku odmítá a tvrdí, že smrad nemají na svědomí. Proti tvrzení slévárníků se ale postavilo Ministerstvo životního prostředí.

Několik měsíců si lidé z východní části města, kam spadají například Židenice, Vinohrady nebo Líšeň, stěžují na obtěžující zápach. Podle místních lidí i židenického místostarosty Petr Kunce je viník jasný, slévárna Heunisch.

Vedení slévárny dlouhodobě odmítá připustit, že zápach pochází od nich a problém odmítá řešit. I proto vznikla petice proti slévárně, která čitá téměř 1 500 podpisů. Dokument jsme předali Ministerstvu životního prostředí i přesto, že potrvdilo rozhodnutí správního řízení. Obaváme se totiž, aby celý spor netrval ještě delší dobu,“ sdělil Drbně Kunc, který se v tématu dlouhodobě angažuje a inicioval petici.

Smrad je odjinud

Aktivity veřejnosti nenechávají klidnými ředitele slévárny Jense Heunische. Tvrdí, že se z jeho hal se smrad neline. Dokazovat to mají data společnosti i fakt, že v blízkosti se nachází i jiné průmyslové podniky. Šéfovi z Německa také vadí, že situace nese politický podtext. Poukazuje na to, že místostarosta Židenic se snaží na sebe upozornit před nadcházejícím senátními volbami, v nichž kandiduje v Brně za Piráty. 

V Evropě je standardem, že regiony a dodavatelé spolupracují. Kunc dělá přesný opak. Inicioval petici proti slévárně. Přitom petice obvykle zakládají zájmové skupiny nebo jednotlivci z řad obyvatel, aby vyvíjeli tlak na politiky. V tomto případě je to naopak, politik organizuje petici, aby se představil a získal volební body,“ vyjádřil se v prohlášení Heunisch.

Úřad dává lidem za pravdu

Tvrzení Heunische ale nevěří nejen nespokojení Brňané z východní části jihomoravského města, ale také krajští i ministerští úředníci. Podle krajského úřadu jejich měření potvrdilo, že zdroj zápachu pochází ze slévárny. Zahájil proto správní řízení, v němž uspěl. Podnik se ale proti rozhodnutí ihned odvolal. Nyní se za krajský úřad postavilo také Ministerstvo životního prostředí, které uvedlo, že ke zrušení napadeného rozhodnutí není důvod. 

Ministerstvo konstatovalo, že krajský úřad shromáždil všechny potřebné podklady, aby mohl v dané věci rozhodnout. Správní řízení prokázalo, že činnost slévárny vyvolává dlouhodobě neutěšený stav, který vede k neustálým stížnostem obyvatel z okolí, a že provozovatel neprovedl technická opatření, aby pachovou zátěž odstranil,“ uvedla Markéta Balcárková z tiskového odboru Jihomoravského kraje. 

Pokud se spor nebude dále řešit, musí slévárna předložit nejpozději do konce srpna pachovou studii a návrh technického řešení na snížení emisí z provozu. Dále se počítá s tím, že podnik stanoví přísný emisní limit pro těkavé látky. Právě ty mají být hlavním zdrojem zápachu. Podle Heunische nejde ale změny uskutečnit hned. „Problém s emisemi u nás intenzivně řešíme. Technologický rámec ale nelze obejít ani urychlit,“ uvedl. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Slevárna Heunisch/Petr Kunc

Štítky Brno, Zápach, Líšeň, Židenice, Slevárna, Heunisch, petice, ministerstvo životního prostředí, Petr Kunc, správní řízení, Česká pirátská strana, Německo, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně slaví. Ministerstvo potvrdilo, že slévárna smrdí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.