Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dav aktivistů v Brně zaútočil na sochu Jošta. Strhl z něj ukrajinskou vlajku

V Brně zuří válka o sochu markraběte Jošta. Dílo na Moravském náměstí se o víkendu stalo terčem aktivistů, kteří na jeho štít vyvěsili moravskou orlici. Tvrdí, že hájí své město. Žluto-modrý ukrajinský prapor přitom na soše visel pouhé tři dny.

Bubínkem i žebříkem se dnes vybavila skupina několika desítek aktivistů, kteří se sešli okolo brněnské sochy markraběte Jošta. S českými a moravskými symboly se vydali strhnout žluto-modrý prapor připomínající podporu válkou sužované Ukrajiny. Někteří přítomní vykřikovali, že jsou Češi a hájí si své město. Jiní se slovně pouštěli do policistů, kteří podle nich slouží Ukrajině.

Policejní jednotky v neprůstřelných vestách přišly dramatickou situaci zklidnit na žádost městské části Brno-střed. Přímo u sochy zadrželi policisté tři účastníky akce, kteří podle mluvčího Petra Valy neuposlechli jejich výzvy. Celému polednímu incidentu asistovaly také hlídky městských strážníků, jak redakci potvrdil mluvčí Pavel Šoba

Jošt je opět moravský

Na místě se podle informací redakce sešli nejen Brňané, ale také další obyvatelé z Moravy, kteří vlasteneckou iniciativu aktivistů podporují. „Zajištěné osoby jsme transportovali na blízké policejní oddělení. Poté byly bez zranění propuštěny. Za přestupek proti veřejnému pořádku jim nyní hrozí sankce ve výši několika tisíc korun,“ řekl dnes Drbně Vala.

Brno vrátilo na sochu markraběte Jošta ukrajinskou vlajku. Strhneme ji, zuří kritici

Socha moravského markraběte Jošta na Moravském náměstí v Brně změnila vizáž. Štít panovníka pokrývá znovu ukrajinská vlajka. Státní symbol východoevropského státu, jenž čelí ruské agresi, se na atrakci objevil i přes kritiku části veřejnosti. Ta...

Na přístup policistů si ale stěžují sami aktivisté, kteří kvůli ukrajinské vlajce na soše markraběte Jošta plánují také sepsání petice. „V době zatčení nebyl dotyčným sdělen důvod zadržení. V současné chvíli je ale Jošt opět náš,“ popsal Drbně jeden z organizátorů akce, podle kterého je Brno součástí České republiky, čemuž mají odpovídat i státní symboly.

Není to poprvé, kdy Jošt změnil své barvy. Na ukrajinskou vlajku si aktivisté posvítili i v červnu, kdy prapor rovněž strhli. I tehdy použila dvojice mužů k rychlé akci vlastní žebřík. Podobnou situaci řešila městská policie také v dubnu. Skupina lidí tehdy přelepila žluto-modrý prapor českým symbolem. Jeden z iniciátorů čin odůvodnil tím, že Brno patří České republice a Jošt byl Čech, nikoliv Ukrajinec. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ukrajina, Morava, jošt, vlajka, Brno, Jošt Moravský, socha, Česko, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

HAVEL BYL PROMINETNÍ VĚZEŇ, MĚL VYJÍMEČNÁ PRIVILEGIA, KDYŽ SEDĚL U NÁS, TAK PRO NNĚJ VOZILI JÍDLO Z RESTAURACE. HAVEL BYL PRVMÍM, KOMU VRÁTILI MAJETEK ZABAVENÝ NA ZÁKLADĚ BENEŠOVÝCH DEKRETŮ. Na Hrádečku mu neřekli jinak než Vašek z mokré čtvrti. Havel byl pokrytec, kázal vodu a pil víno, NATO byla je a bude útočná vojenská organizace. Vždyť vede válku s Ruskem přes UK armádu, z historického hlediska Rusko válku nikdy neprohrálo a ani tentokrát neprohraje. Bohužel na tuto válku prohrajeme krom Ruska my a celá Evropa, zbohatne Rusko a USA. Figle, na vojně si nebyl tak nic nevíš o Ruské armádě. Na UK mám několik známých a ti o válce mluví trochu jinak.

Neděle, 31. července 2022, 18:57Odpovědět

Emil Figl

Poděkujme Václavu Havlovi, že jsme dnes pod ochranou NATO.

Neděle, 31. července 2022, 15:25Odpovědět

IVAN FILIPEC

Když vidím Figla, tak se nedivím, že je zblbnutý propagandou, je ještě moc mladý. Já zažil leda co, nenechal sem se zblbnout komunistickou propagandou. Zažil srpen 68 se samopalem u zad, kdy opilý UK naštěstí nezmáčkl. Mluvili jsme na něj rusky a on vůbec nerozuměl co říkáme. Zachránil nás důstojnik, ten rusky naštěstí uměl. Rok jsem se stýkal s Ukrajinskýma Rusama, co tady pracovali, ti Ukrajince nemuseli, mezi nima byla dosti silná nevraživost.Neměli je rádi a UK tady byla mafie, která tady vydírala všechny rusky mluvící Ukrajince a žádala výpalné. Navíc je známo, že na UK je více etnických Rusů než UK. A taky je známo a historicky podloženo, že na okupaci 68 trvali Němci v čele s jejich hlavnim Honekrem a Brežněv do toho moc nechtěl.Ale Rusko velelo Varšavské smlouvě tak se to vše teď hází na Sověty. Na Sokolovsku přijely Ruské a Německé tanky, ty neměly žádné označení. A s kovidem je to to samý, taky propaganda, prostě je potřeba přelidnění snížit a mnoho očkovaných, kteří byli zdrávi, mají dnes značné zdravotní problémy a někteří na to i dokonce umírají. I Němci to neoficiálně přiznali a očkováni nejsou chránění, jde hlavně o byznys.

Neděle, 31. července 2022, 12:10Odpovědět

IVAN FILIPEC

Figle, přečti si historii od dob Kateřiny Veliké až po dnešek a mnohé pochopíš.UK nikdy nebyla tak veliká, jako je dnes. Západ patřil Polsku, Zakarpatí ČSR,, kousek Rumunsku a východ- Dombas, Luhansko a Krym byly Ruské. Púvodní UK byla o jednu třetinu menší.

Neděle, 31. července 2022, 11:01Odpovědět

STANISLAV VODIČKA

FIGL ty seš takovej kokot,čuráčí hlavička havlistická že?Filipec má pravdu

Neděle, 31. července 2022, 09:50Odpovědět

Emil Figl

Tak ona každá země má spoustu svých problémů. Ukrajina jich měla prehršel. Ivan Filipec zde ale vytahuje věci, které jsou jak z čítanky moskevské propagandy a velká část z nich je absolutně mimo kontext a realitu. Jdi domů, Ivane, čeká tě tam Vladimírek.

Neděle, 31. července 2022, 08:30Odpovědět

IVAN FILIPEC

Že UK zakázala ruský jazyk, upalovala a vraždila etnické Rusy, že vyzbrojila a zařadila do své armády nacisticky myslící žoldnéře to vám Ukrajincům nevadí. Že v rámci UK nechtěli samostatné enklávy a tak začali občanskou válku. Svrhli demokraticky zvolenou vládu a vládne tam korupce. S dodávanýma zbraněma se obchoduje na černém trhu, to vám nevadí? Sama UK vláda to přiznala. Že sem jezdí lidé z oblasti, kde válka není a nebude, že sami známí Ukrajinci říkají - v opačném případě vy skončíte v lágrech a nic nebudete mít zdarma, to vám nevadí? Jste pokrytci.

Neděle, 24. července 2022, 11:26Odpovědět

Ульяна Медуха

pro nás, Ukrajince, je velmi důležité vědět, že v tomto nerovném boji nejsme sami a že na naší straně jsou další lidé a národy.

Ukrajinské vlajky v Brně jsou pro nás velkou oporou, symbolem solidarity a pochopení situace, symbolem, že Češi jsou na naší straně.

to dodává sebevědomí, víru ve vítězství a pomáhá udržovat pevnou mysl.

zároveň si neklademe za cíl vyvolávat nenávist vůči nám a našim národním symbolům. když je naše vlajka stržena a nazývána hadrem, nedává nám sílu.

proto v žádném případě netrváme na tom, aby na soše Jošta byla ukrajinská vlajka.

cítíme neustálou péči, lásku a podporu Čechů.
přítomnost nebo nepřítomnost vlajky nikdy nezmenší naši velkou vděčnost vůči lidem.

Neděle, 24. července 2022, 09:34Odpovědět

IVAN FILIPEC

Fígl je pokrytec s krátkou pamětí, v roce 2015 po Majdanu začla UK zabilet Ukrajince, kteří jsou etničtí Rusové, oni pouze chtěli samostatnost v rámci Ukrajiny, nechtěli k rusku. Etnickýc Rusů je na UK více než Ukrajinců. Válku začla UK a teď se diví, nedodržela podepsané dohody a vedla válku proti svým občanům.Pokud to někdo zapoměl, prošlo to i naší televizi. Ten kdo chce válčit do posledního Ukrajince je jejich prezident, má to nařízeno. Naše kolaborantská vláda nás zatáhla do války bez souhlasu parlamentu.

Úterý, 19. července 2022, 23:11Odpovědět

Emil Figl

Stanislav Vodička: Děkujeme za coming out.

Neděle, 17. července 2022, 21:50Odpovědět

Mira Štefka

Kupczak VEDMA bude do smrti blít, co se stane. Zajímavý, že nikdo nemluví o Donbasu ve smyslu že tam žije skoro 2/3 Rusů a zdaleka ve větším komfortu (to bylo) než zbytek chudobou až bídou postižené Ukrajiny té střední a západní zkorumpované se Zelenským. Nefandím nikomu. Agilita ČR ve válce je chyba.

Neděle, 17. července 2022, 19:52Odpovědět

STANISLAV VODIČKA

SLÁVA RUSKU A NAŠEMU PRESIDENTU PUTINOVI!AT ŽIJE RUSKÁ ARMÁDA, Z Z Z NOSÍM TÍLKA S PUTINEM I VLAJKOU

Neděle, 17. července 2022, 16:46Odpovědět

STANISLAV VODIČKA

KUPCZAK seš blb co?

Neděle, 17. července 2022, 16:44Odpovědět

Daniel Kupczák

Míra Štefka Jasně, tihle flastenci tu od února hází špínu na ukrajinské uprchlíky a šíří o nich dezinformace, ale to rozhodně není škatulkování. :D Nikde netvrdím, že k nám dojdou Rusáci, já pouze uvažuji, co by se stalo, kdyby sem jejich vojáci došli. A zřejmě nejsem daleko od pravdy, však tihle „vlastenci“ nejsou nic jinýho než jejich pátá kolona, však se stačí podívat na jejich demonstrace, kde půlka z nich mává ruskou vlajkou, to najednou vlajka cizího státu nevadí. Rusáci sem naštěstí nikdy nedojdou, protože ta jejich slavná superarmáda je dávno v troskách. Tak běž pohonit nad fotkou Putina, zanadávat si na Ukrajince, že jdou zadarma do zoo a obdivovat vraždění civilistů.

Neděle, 17. července 2022, 08:57Odpovědět

Mira Štefka

p. Kupczák proč tu doslovně blijete takové nesmysly, co by se stalo. To ví jen Bůh. Nikdo neví, co by kdyby, a vy ostatní lidi fašisticky označujete, titulujete a škatulkujete a tváříte se sluníčkově. Vy ste to zlo samo. Pořád tu někdo blije, že rusák dojde k nám. To je trestný čin šíření poplašné zprávy (téměř) a účelová manipulace ostatních. VPU jde zejm. o Donbas, kde jsou Rusové z většiny a šlo ano o nejbohatší část zatímco ta prezidenta Zelesnkého byla až na chvostu a spíše v chudobě. Mj. na začátku evakuovali lidi do Ruska. To je celkem jasný signál. Oni nebyli deportováni, jen byli smutní, že jdou posláni hodně daleko od domova. Měli bychom především brát ohled na CZE a nepodporovat Ameriku a její mocenská chapadla.

Sobota, 16. července 2022, 21:56Odpovědět

Daniel Kupczák

Já bych tam schválně jen tak v rámci experimentu pověsil ruskou vlajku, fakt by mě zajímalo, jestli by se tihle „vlastenci“ potom úplně stejně angažovali v jejím odstranění a nahrazení vlajkou Moravy, nebo jestli v tomhle případě by nevadilo, že tam visí vlajka cizího státu. Taky by mě zajímalo, kolik „vlastenců“ tam chodilo věšet moravskou vlajku, když tam žádná vlajka nevisela. Jestli ono tohle jejich „vlastenectví“ nakonec nebude jenom xexofobie, rusofilie a primitivní závist. Beztak je jasný, že kdyby sem napochodovali ruští vojáci, tak je tu tihle „vlastenci“ vítají s ruskejma vlajkama. Je totiž strašně zajímavý, že ti, co se ohání tím, že by tu neměly viset žádné cizí vlajky a z tý sochy tu ukrajinskou vlajku strhávání, jsou pak většinou ti samí, co na „vlasteneckých“ pochodech mávají ruskou vlajkou.

Sobota, 16. července 2022, 21:07Odpovědět

Emil Figl

Dobrý den Ivane, chci pouze kousek vašeho bytu nebo zahrady, protože mým předkům patřila rozsáhlá území Brna před půl stoletím. Půjdu vás tedy zbít, znásilním vaší manželku a zabiju vám dítě. Můžete za to vy a pokud tvrdíte něco jiného, tak je to propaganda. Tak asi taková je vaše pokřivená logika. (Nebo spíš vašich nadřízených z Kremlu od kterých dostáváte instrukce)

Sobota, 16. července 2022, 10:05Odpovědět

IVAN FILIPEC

A dovětek, Rusko chce pouze Dombas a Luhansko a ostatní bývalé Malorusko, dnešní část UK nechce a dále do Evropy taky nechce, na to nemá armádu.

Sobota, 16. července 2022, 09:58Odpovědět

IVAN FILIPEC

Je vidět, že propaganda funguje, za celou situaci může UK, jednak jejich presiden-šašek chce bojovat a né se domluvit. Západ ho ve válce podporuje, místo aby se hledalo mírové řešení. Válku chce USA, NATO a západ, jejich šášo začal majdanem, potom Dombas a Luhansko chtěli samostatnost v rámci UK. To se nelíbilo, tak upálili odpůrce Majdanu v Oděse, zakázalii ruský jazyk. Paradoxem je, že UK umí asi jen 3% obyvatel. Na UK je většina etnických Rusů, UK rozbombardoval Dombas a teď se diví, že Rusko zasáhlo. Západ má plnou hubu sankcí a vesele je potichu obchází. Němci kupuji Ruský plyn a nám ho s nehorázným ziskem přeprodává. Naši politici se starají o UK, z burzy v Německu nechtěji odejít, to by poškodilo Německou ekonomiku, náš stát zatáhli do války a naši občané jsou jim u řiti. Táto vláda by měla ihned odstoupit, jejich průšvihy budou splácet ještě vnoučata našich vnoučat. A mnoho troubú věří všemu, co říkají naše média, ty totiž nic jiného říkat nesměji. Stejné jako s očkováním proti covidu, mnoho zdravách má po očkováni zdravotní problémy, plíce, srdce, klouby, únava a dost jich zemřelo po vakcinaci, o tom se ale musí mlčet. je potřeba zredukovat populaci. Dnes už přiznali že virus byl vytvořen uměle. Propaganda funguje a hlupáci tomu věří.

Sobota, 16. července 2022, 09:53Odpovědět

Jakub Vonšovský

Jo jo, vlastenci. Přijet tady ruské tanky, tak budou první, kdo je bude vítat. Na Ukrajině teď zavraždili pár tzv. ukrajinských vlastenců, kteří odmítali všechno západní a které si tam pak Rusové dosadili na vedoucí pozice. U nás by tomu nebylo jinak.

Úterý, 12. července 2022, 14:18Odpovědět

Dav aktivistů v Brně zaútočil na sochu Jošta. Strhl z něj ukrajinskou vlajku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.