Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Postavíme stovky bytů, myslí si Brno i další jihomoravská města

Ve městech v Jihomoravském kraji by měly přibýt stovky nových bytů. Jen v Brně jich jsou stovky ve výstavbě nebo v projektové přípravě, v okresních městech jde o další desítky, uvedly územní celky v anketě k bytové situaci v kraji.

Brno podle náměstka primátorky Jiřího Olivy (ČSSD) za poslední dva roky zkolaudovalo více než 250 městských bytů, z nich většina je určena jako zvýhodněné nájemní bydlení pro mladé rodiny, seniory, samoživitelky, handicapované a sociálně slabé. Například v Dukelské to bylo devět bytů, v Mostecké 20 bytů, ve Vojtově 116 bytů. Další stovky městských bytů jsou podle Olivy ve výstavbě nebo v projektové přípravě, například v Bedřichovické, Vranovské, Křenové, Bratislavské a jinde.

Dalším pilířem boje o větší dostupnost bydlení je pilotní městský projekt dostupného družstevního bydlení, kdy výstavbu budou realizovat družstva bez zisku za nákladové ceny," uvedl Oliva. Doplnil, že město aplikuje takzvaný vídeňský model, kdy bylo ve Vídni za 80 let vybudováno zhruba 200 tisíc družstevních bytů. „Město připravuje šest lokalit pro více než 1600 družstevních bytů, přičemž v pěti lokalitách již probíhají projekční práce," uvedl Oliva. Brno ke konci roku 2021 vlastnilo 28 314 bytů, téměř všechny jsou svěřeny k hospodaření jednotlivým městským částem.

Zhruba jednadvacetitisícový Vyškov vlastní 440 obecních bytů, i tam by měly přibýt další. „Zpracováváme studii na výstavbu tří bytových domů v ulicích Albrechtova a Dvořákova. Počet bytů určí studie, půjde zřejmě o 50 až 80 bytových jednotek určených pro seniory a mladé rodiny," uvedl mluvčí radnice Michal Kočí. Město také opravuje starší byty, letos půjde podle mluvčího asi o dvacet bytů, kdy renovace jednoho vyjde zhruba na 350 tisíc korun.

Obdobně početné Blansko vlastní 396 bytů, z toho je 152 s pečovatelskou službou. „Město připravuje výstavbu nového bytového domu s asi 62 malometrážními byty, které by měly sloužit jako byty s pečovatelskou službou, odhadované náklady jsou 150 až 200 milionů korun. Podmínkou je zisk dotace, přípravné projektové práce by měly odstartovat letos na podzim," uvedla mluvčí radnice Pavla Komárková.

Také Blansko byty renovuje, ročně jde do údržby městských bytových domů a bytů několik milionů. V srpnu se město pustí například do zateplení jednoho z městských bytových domů přibližně za 6,5 milionu korun. Obecně podle mluvčí za poslední tři roky v Blansku přibylo více než 150 nových bytů a výstavba dalších více než 400 se připravuje, kdy developer je ve fázi projektové přípravy. Předpoklad zahájení výstavby je do tří let. Zhruba do roku 2030 by pak podle mluvčí mělo vzniknout až 400 bytů v dalších developerských projektech.

Bytový fond čtyřiatřicetitisícového Znojma čítá 1086 bytů. „Co se týče výstavby nových bytů, tak jsou vytipovány dvě lokality. Aktuálně vzniká studie, která má prověřit realizovatelnost návrhu. Až studie ukáží, kolik bytů a za jakou přibližnou částku by zde mohlo vzniknout," uvedla vedoucí oddělení vnějších vztahů radnice Soňa Bystřická. Doplnila, že ve městě staví byty soukromí investoři, a to hned v několika lokalitách – například v ulici Na Kolbišti, v bývalém areálu nemocnice, v Kosmákově či MUDr. Jana Janského.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Byty, Jmk, Výstavba, Vyškov, Brno, Blansko, Znojmo, stavba, Jiří Oliva, Jihomoravský kraj, bydlení, bytový dům, ČSSD, Jan Janský, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postavíme stovky bytů, myslí si Brno i další jihomoravská města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.