Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Postavili se závislosti čelem, nyní pomáhají ostatním. Podané ruce přicházejí s novým projektem

PR článek

Pomoc od těch, kteří si sami prošli závislostí. To je myšlenka nového projektu Společnosti Podané ruce. Jeho cílem je posílit kapacity drogových služeb a rozšířit znalosti stávajících pracovníků.

Práci s uživateli návykových látek může sociálním pracovníkům komplikovat celá řada překážek, a to jak ze strany klientů, tak služeb. S řešením tohoto problému přichází projekt Společnosti Podané ruce Podpora participace osob s žitou zkušeností do adiktologických služeb, který využívá potenciál lidí, kteří mají sami s užíváním návykových látek zkušenosti. Jedná se například peery či recovery kouče. S těmi nezisková organizace spolupracuje dlouhodobě, od září pro ně ale bude pořádat speciální výcvik a školit je.

„Peer je pracovník s vlastní žitou zkušeností. Může se jednat o člověka aktivně užívajícího návykové látky, ale i abstinenta. V terénu je jako doma, má blízké kontakty s drogovou komunitou. Důvěra mezi peerem a klientem je tak mnohem vyšší než například u sociálního pracovníka, u kterého vždy chvíli trvá, než důvěru s klientem naváže,“ řekla sociální pracovnice a vedoucí peerské komunity Street Support Brno Monika Čtvrtníčková.

Peeři Podaných rukou se pravidelně zapojují do akce Ukliďme Česko, pomáhají při organizaci potravinových sbírek. Především se ale věnují výměně harm reduction materiálu (např. jehel).  Za minulý rok vyměnili cca 36 tisíc injekčních stříkaček. Právě výměnou injekčního materiálu zabraňují šíření infekčních nemocí.

Celkový rozsah výcviku, který zajistí v rámci projektu Společnost Podané ruce budoucím recovery koučům, bude 120 hodin (včetně 40 hodin stáží).  Jeho hlavními tématy bude práce s vlastní zkušeností, základy koučování, základy první pomoci či základní orientace v sociálním systému. Výcvik peer pracovníků bude o rozsahu 24 hodin, zaměří se na základy první pomoci, nenásilnou komunikaci s klienty, práci s krizí a agresí nebo infekční nemoci.

„Cílem projektu je podpora komunity lidí s žitou zkušeností, kteří prostřednictvím výcviku a nejrůznějších seminářů získají potřebné kompetence a dovednosti, aby mohli přispět ke zlepšení situace problémových uživatelů drog. Zapojováním školených peerů a recovery koučů je pak možné posílit stávající kapacity adiktologických služeb,“ zakončil odborný garant a provozní ředitel Společnosti Podané ruce Martin Boxan.

Projekt podpořila Nadace OSF / Výbor Dobré vůle – Nadace Olgy Havlové v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky podané ruce, závislost, drogy, pomoc, projekt, sociální práce, Olga Havlová, Norsko, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postavili se závislosti čelem, nyní pomáhají ostatním. Podané ruce přicházejí s novým projektem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.