Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Česku dostalo víza dočasné ochrany skoro 380 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu získalo v České republice víza dočasné ochrany už téměř 378 tisíc běženců. Boje na Ukrajině trvají od konce února. Uprchlická vlna však v poslední době polevuje. Například v sobotu získalo víza 169 uprchlíků z Ukrajiny, což je asi o 200 méně než před týdnem.

Někteří uprchlíci ze země odjíždějí do jiných zemí nebo se vracejí na Ukrajinu, podle odhadu úřadů tak nyní reálně pobývá v Česku asi 280 až 300 tisíc běženců, převážně žen s dětmi. Víza dočasné ochrany umožňují jejich majitelům pobývat v zemi až rok. Zároveň otevírají uprchlíkům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. 

Na cizinecké policii se od počátku rusko-ukrajinského konfliktu nahlásilo víc než 305 500 lidí, v sobotu jich bylo 1105. Hlásit se nemusí děti mladší 15 let, kterých je mezi uprchlíky podle statistik zhruba třetina. 

Nejvíce uprchlíků zůstává v Praze, pobyt zde podle statistik nahlásilo zhruba 88 tisíc běženců. Od čtvrtka je v hlavním městě uzavřeno Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Vedení města o uzavření rozhodlo kvůli přeplněnosti Prahy a nedostatečným kapacitám, někteří hejtmani rozhodnutí Prahy kritizovali. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se na páteční schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS) domluvili, že vznikne soubor opatření, která budou motivovat uprchlíky k přesunu do méně vytížených obcí. Rovněž vznikne koordinační mechanismus, podle kterého se samotný přesun uskuteční. 

Sněmovna i Senát tento týden schválily novelu zákona zvaného lex Ukrajina, podle které budou ministerstva a další úřady i po skončení nouzového stavu vyčleňovat budovy pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Kraje mají s obcemi nadále zajišťovat běžencům nouzová přístřeší a bydlení. Pokračovat bude i současný systém registrace uprchlíků. Snazší a rychlejší by mělo být budování dočasných staveb pro ubytování a vzdělávání uprchlíků. Běženci budou také moci žádat po půl roce od udělení dočasné ochrany o dávku v částce životního minima. Půjde o 4250 korun měsíčně pro dospělé a o 3050 korun za měsíc pro děti. Normu ještě posoudí prezident. 
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky uprchlíci, ochrana, počet, Ukrajina, Rusko, agrese, migrace, válka, ČR, uprchlík, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Praha, Cizinecká policie, Petr Fiala, Zdeněk Hřib, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

V Česku dostalo víza dočasné ochrany skoro 380 tisíc uprchlíků z Ukrajiny - to slovo DOČASNÁ , úplně nesnáším od doby dočasná sovětská armáda v roce 1968!!!!!

Pondělí, 20. června 2022, 15:51Odpovědět

V Česku dostalo víza dočasné ochrany skoro 380 tisíc uprchlíků z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.