Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soud v Brně potvrdil, že hotel může zakázat vstup dětem

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil, že provozovatel hotelu může zakázat vstup dětem do 15 let v případě, že pro to má legitimní důvody. Svým rozhodnutím tak zamítl kasační stížnost České obchodní inspekce (ČOI), podle níž je takové jednání diskriminační.

„Provozovatel hotelu může zakázat vstup dětem do 15 let, pokud pro to má legitimní důvody, jedná transparentně a odpovídá to jeho obchodnímu modelu," uvedl soud ve zprávě.

Případ se týkal rozhodnutí ČOI, která pokutovala provozovatele wellness hotelu s nudistickou zónou za to, že neumožňoval pobyt dětem do 15 let. Upozorňoval na to jako na benefit ve svém katalogu. Ve sporu s ČOI provozovatel argumentoval tím, že smyslem opatření je v souladu s obchodním modelem zajistit hotelovým hostům klidné a tiché prostředí, které jim umožní nerušenou relaxaci.

ČOI sice připustila, že provozovatel hotelu sledoval legitimní cíl, vyloučení všech dětí mladších 15 let z ubytovacích služeb ale označila za nepřiměřený prostředek k dosažení tohoto cíle a uložila provozovateli pokutu 10.000 korun. Provozovatel hotelu se rozhodnutí ČOI bránil podáním žaloby ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, který rozhodnutí ČOI zrušil a případ jí vrátil k dalšímu posouzení. ČOI se bránila podáním kasační stížnosti k NSS, který ale stížnost zamítl a potvrdil tak rozhodnutí soudu nižší instance.

„Soud na rozdíl od České obchodní inspekce dospěl k závěru, že vyloučení osob mladších patnácti let z ubytovacích služeb představuje přiměřený a nezbytný prostředek vedoucí k cíli, kterým má být v případě tohoto hotelu zajištění klidného a tichého prostředí vhodného k relaxaci," uvedla v rozsudku soudkyně NSS Lenka Krupičková.

ČOI jako alternativy plošného zákazu vstupu dětem do 15 let navrhovala například vykázání dětí rušících hotelové hosty nebo vykázání těch dětí, u nichž jsou oprávněné obavy, že budou hosty rušit. Podle NSS jsou ale tato opatření z hlediska dosažení cíle nevhodné, případně nerealizovatelné.

Česká obchodní inspekce se po potvrzení původního rozsudku krajského soudu musí případem zabývat znovu a při rozhodování zohlednit právní názor soudů.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/davidlee770924

Štítky ČR, soud, správa, hotely, NSS, ČOI, Česká obchodní inspekce, hotel, Nejvyšší správní soud České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A co budou dělat maminy kakovách barev, co rodí ve 13?

Čtvrtek, 9. června 2022, 14:08Odpovědět

Soud v Brně potvrdil, že hotel může zakázat vstup dětem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.