Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Biskupství si chválí investici do obchodního centra v Brně. Provoz se vyplácí, hlásí

Investice do obchodního centra Velký Špalíček splňuje naše očekávání, říká Brněnské Biskupství po více než roce provozu. Po převzetí nemovitosti církevní organizací doznal obchoďák dílčích změn a chystá se otevření nových obchodů či rekonstrukce objektu.

Biskupství získalo nemovitost v centru Brna od společnosti Generali Immobilien, od které si nákupní galerii pořídilo za bezmála tři čtvrtě miliardy korun. Na transakci, jež se uskutečnila na podzim roku 2020, tehdy použilo vlastní peníze z náhrad za nevydaný majetek z církevních restitucí. Současně si vzala církevní organizace úvěr u banky. Historicky se jednalo o největší samostatnou investici Brněnského biskupství za celou jeho historii, která sahá do konce osmnáctého století. S více než ročním odstupem hodnotí nákup obchoďáku pozitivně, byť podnikání výrazně narušil covid. 

Lockdown a nařízená omezení se samozřejmě negativně promítla i do návštěvnosti. Z hospodaření společnosti nicméně vyplývá, že navzdory nepříznivým okolnostem investice do Velkého Špalíčku naplňuje dlouhodobá očekávání. Návštěvnost v letošním roce postupně narůstá a blíží se k předcovidovým hodnotám,“ sdělil Drbně Pavel Král, jednatel společnosti Velký Špalíček. 

Brněnské biskupství koupilo nákupní galerii Velký Špalíček

Biskupství brněnské koupilo od společnosti Generali Immobilien nákupní galerii Velký Špalíček. Do nemovitosti v centru města vložilo část peněz, které získalo z náhrad za majetek nevydaný v církevních restitucích. Jedná se o největší samostatnou...

Kontroverzní stavba

Obchodní dům vznikal v druhé polovině 90. letech a poprvé se zákazníkům otevřel v roce 2001. Od té doby je části veřejnosti trnem v oku. Stojí totiž v místě bývalé středověké zástavby a podle mnohých odborníků se nehodí k tamějším historickým objektům. V současné době se v nákupáku nachází kino, desítky obchodů, garáže, restaurace nebo obchodní řetězec s potravinami. V budoucnu se má sortiment podle Krále ještě proměnit. Přibýt má například kadeřnictví a současně se připravuje otevření nových prodejen. „Máme nové logo, webové stránky a také jsme rozšířili aktivity na sociálních sítí,“ popsal Král. 

Chystají se opravy

Očekává se, že nákupák podstoupí v nejbližší době také opravy. Budova slouží více než dvacet let, a tak se chystají stavební úpravy, které prodlouží životnost objektu. „Například aktuálně v červnu proběhne čištění obkladových panelů fasády. Protože součástí komplexu je i kancelářská část, připravujeme adaptaci nových kancelářských prostor pro nové zájemce,“ uvedl Král. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Církev, biskupství, Špalíček, Nakupování, investice, Velký Špalíček, Církevní restituce, Generali Česká pojišťovna, obchodní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biskupství si chválí investici do obchodního centra v Brně. Provoz se vyplácí, hlásí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.