Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnské biskupství koupilo nákupní galerii Velký Špalíček

Biskupství brněnské koupilo od společnosti Generali Immobilien nákupní galerii Velký Špalíček. Do nemovitosti v centru města vložilo část peněz, které získalo z náhrad za majetek nevydaný v církevních restitucích. Jedná se o největší samostatnou investici biskupství za poslední roky.

Na větší část kupní ceny objektu Velkého Špalíčku si biskupství vzalo úvěr u banky, který bude splácet z výnosů obchodního centra. Po splacení úvěru bude výnos sloužit církvi k částečnému financování jejího provozu a dobročinných aktivit.

Na základě majetkového vyrovnání státu a církví  získává v současné době také brněnské biskupství od státu peníze z náhrad za nevydaný církevní majetek. Prostředky z církevních náhrad investuje do takového majetku, který má generovat výnos, ze kterého bude možné  financovat  provoz církve po dokončení majetkové odluky od státu. Činnosti církve, resp. biskupství,  nejsou komerčního charakteru, nepřinášejí  tedy výnosy, ale jsou s nimi naopak spojeny nemalé finanční náklady ať  už jde o opravy kostelů, kaplí,  pastorační činnost,  podporu sociálních služeb, platy duchovních a podobně,“ sdělila Brněnské drbně mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová

Podle Jandlové biskupství samostatně investuje zpravidla pouze do menších nemovitostí, lesů a zemědělské půdy. Nákup obchodního centra Velký Špalíček tak byla první velká samostatná investice. Cenu transakce biskupství nezveřejnilo. 

Manažerka galerie Velký Špalíček Věra Katolická uvedla ČTK, že se s novým vlastníkem zatím nic nemění. Podle ní bude fungovat obchodní centrum jako doposud, jen se změní vlastník. To ostatně potvrzuje i Jandlová. 

Biskupství má zájem obchodní centrum Velký Špalíček nejen dále provozovat,  ale i rozvíjet tak, aby se zvýšil počet spokojených návštěvníků. Způsob rozvoje bude biskupství za účasti specialistů v následujících měsících analyzovat a vyhodnocovat,“ sdělila.

Kontroverzní stavba

Velký Špalíček vznikal v druhé polovině 90. letech a poprvé se veřejnosti otevřel v roce 2001. Od té doby je části veřejnosti trnem v oku. Stojí totiž v místě bývalé středověké zástavby a podle některých odborníků se nehodí k tamějším historickým objektům. V současné době se v obchodním domě nachází kino, desítky obchodů, garáže, restaurace nebo obchodní řetězec s potravinami. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ČR, církve, reality, trh, Velký Špalíček, Brno, 2.VERZE, FOTO, biskupství, galerie, církev, Církevní restituce, Generali Česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské biskupství koupilo nákupní galerii Velký Špalíček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.