Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ukrajinských Romů u brněnského nádraží přibývá. Kraj chystá stanové městečko

, aktualizováno 31. května 2022, 17:07

U brněnského hlavního nádraží stále táboří početná skupinka ukrajinských Romů. Počet nocležníků se navíc rozrůstá. Přijíždí stále noví běženci. I vzhledem k náporu uprchlíků chystá Jihomoravský kraj zprovoznit stanové městečko. Zda prostory využijí také lidé sídlící u dopravního uzlu, není ale jasné.

Deky, kočárky, spací vaky, rozvěšené prádlo a k tomu početná skupinka ukrajinských Romů. Na takový obrázek si začínají zvykat lidé v Brně u hlavní vlakové stanice, jež se změnila v tábořiště uprchlíků. Jejich počet navíc roste. Zatímco před zhruba třemi týdny se nacházela v místech asi třicítka lidí, nyní už je k vidění nedaleko hotelu Grand téměř šedesátka lidí. Převážnou většinu tvoří nadále ženy a děti. 

Podle zkušeností hlídek z terénu velká část lidí odjíždí po zhruba třech dnech. Strážníci se s lidmi dávají do řeči. Obecně se jich ptají na možnosti sociálních služeb či přemístění. Zároveň jim hlídky vysvětlují pravidla, která platí ve městě. Například zákaz odhazovaní odpadků nebo žebrání,“ popsal Drbně mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem

Strážníci podle Ghanema neevidují takřka žádné prohřešky v souvislosti s uprchlíky, kteří mají mnohdy také maďarské občanství. Jedná se zpravidla o výjimky, kdy například vbíhají děti do silnice či kolejí. Problémy nejsou ani v noci, kdy se lidé přemisťují pod stromy, do parků a podle informací redakce část využívá k úkrytu také podchod. 

Ať ukrajinské Romy řeší Fialova vláda, strážníci i sociálka, říkají zastupitelé Brna

Velký povyk vzbudil v moravské metropoli příjezd romských uprchlíků z Ukrajiny, kteří se utábořili u hlavního nádraží. Město migranty, již užívají mnohdy i maďarské občanství, sice poslalo na čas pryč do židenických kasáren. Přesto se běženci...

Brno volá vládu, kraj staví stany

Město se situaci snaží řešit. Lidem nabídlo začátkem května provizorní ubytování v židenických kasárnách, které ale vypršelo. I přes snahu radnice se romští uprchlíci vrací na stejné místo. Problematiku hodlá řešit s vládou. „Komunikujeme s vládou, neboť je třeba najít globální řešení. Zamezili jsme pobytu desítek, možná stovek lidí ve veřejném prostoru. Ten podle dostupných informací využívají především ti, jimž byl přiznán status dočasné ochrany, ale odmítli nabízené ubytování, čímž ztratili nárok na jeho další zajištění,“ sdělil redakci už dříve radní pro sociální oblast Robert Kerndl (ODS). 

Částečné řešení přináší nyní Jihomoravský kraj, který plánuje ve středu začít se stavbou podobně jako například Praha stanového městečka. Lokalitu zatím tají. Zda se nastěhují do provizorních ubytovacích prostor i táborníci od „hlavasu“, záleží zejména na jejich vůli. „Stanové městečko je primárně určené pro lidi, kteří prchají před válkou. Příchozí tam budou pobývat pouze dočasně, než zkontrolujeme všechny náležitosti k pobytu či zajistíme bydlení. Lidem, kteří táboří u nádraží, bude ubytování zřejmě také nabídnuto. Nepředpokládáme ale, že ho využijí,“ uvedla Alena Knotková, mluvčí krajského úřadu, který chystá stavbu zítra dopoledne. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Romové, Ukrajina, Válka, Uprchlíci, Dávky, uprchlík, Jihomoravský kraj, vláda, Robert Kerndl, ODS, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

stačí jim NABÍDNOUT PRÁCI! pak budou ZDRHAT SAMI! :-DDD

Středa, 1. června 2022, 19:31Odpovědět

Baron Kocharovski

TO JAKO FAKT?! :-OOO takže dělat BORDEL NA VEŘEJNÉM PROSTRANSTVÍ, to POLICIE NEŘEŠÍ?! k čemu pak MĚSTSKÁ POLICIE je?! fajn, radím všem: běžte bivakovat KAMKOLIV, kálet a močit na chodníky, trávníky..., je dovoleno! :-((( vajgly i použité pleny i s dalšími odpadky STAČÍ pohazovat kolem sebe! :-((( nějaký "blbec" to za státní prachy přijede uklidit...! :-((( STYDÍM SE ZA představitele města, které MÁ NA HÁKU, jaký bordel tito "maďarsky hovořící ukrajinci" si mohou dovolit BEZTRESTNĚ DĚLAT! u voleb budu preferovat KAŽDÉHO, kdo bude myslet na ČECHY, kterým není lhostejné, jak se politici chovají!

Středa, 1. června 2022, 19:30Odpovědět

Joseph Xspy

Ubytování a příspěvky zdarma pro nepřispůsobivé viditelně nejsou koncepčním řešením .Dejte jim vápno do rukou a nechte jim zvelebit prostory kde chtějí bydlet ( nechtějí ) navažte jakoukoli pomoc na veřejně prospěšné práce jako jste to uměli už dříve a vyžeňte je z veřejného bivaku pod hrdelním trestem !

Středa, 1. června 2022, 10:35Odpovědět

Zbyšek Zabloudil

Možná by bylo vhodné požádat p. Fialu a Rakušana, zda by letní stanové tábory nemohli postavit u sebe na zahradách.

Středa, 1. června 2022, 09:32Odpovědět

Martin Vašek

Zřejmě je Kulibrko posílá z Prahy do Brna.

Úterý, 31. května 2022, 17:15Odpovědět

Ukrajinských Romů u brněnského nádraží přibývá. Kraj chystá stanové městečko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.