Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ať ukrajinské Romy řeší Fialova vláda, strážníci i sociálka, říkají zastupitelé Brna

Velký povyk vzbudil v moravské metropoli příjezd romských uprchlíků z Ukrajiny, kteří se utábořili u hlavního nádraží. Město migranty, již užívají mnohdy i maďarské občanství, sice poslalo na čas pryč do židenických kasáren. Přesto se běženci znovu vrátili k železničnímu uzlu. Jak má k situaci přistupovat město, jsme se zeptali v dalším díle pravidelné rubriky Politická Korida brněnských zastupitelů.

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně:

Jak by mělo město podle vašeho názoru reagovat na romské uprchlíky, kteří se shlukují v centru Brna ve veřejném prostoru? 

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Jiří Oliva (ČSSD)

Je naprosto nepřijatelné, aby se z veřejných městských prostranství stávala tábořiště. Město se v rámci svých omezených pravomocí snaží ty lidi dostat pryč, ale definitivně a koncepčně tuto záležitost může vyřešit pouze stát.


Marek Fišer (Piráti)

Ve veřejném prostoru se nejen na území Brna, ale celé republiky objevují a mají tendenci přebývat dvě skupiny romských migrantů. První skupinou jsou váleční uprchlíci, kteří obdrželi dočasnou ochranu dle platné legislativy, ovšem odmítli státem a krajem nabízené ubytování. Tím ztratili nárok na ubytování a musí si bydlení zajistit vlastní cestou.

Druhou skupinou jsou migranti, kteří byli v rámci řízení o udělení dočasné ochrany identifikováni jako občané EU (mají maďarský pas). Tito lidé mohou pobývat de facto na území jakéhokoli státu EU, ovšem pod zákonnou podmínkou, že nebudou zátěží pro místní sociální systém. Tato skupina nemá nárok na zajištění ubytování a dávky spojené s přiznanou dočasnou ochranou. V prostoru okolo nádraží se primárně objevují skupiny osob, které buď nabízenou pomoc odmítly či na ní nemají ze zákona nárok. V případě, že v daném místě dochází k narušování veřejného pořádku, měla by být situace řešena v souladu s platnou legislativou.


Robert Kerndl (ODS)

Od Putinova vpádu na Ukrajinu nabízíme pomoc uprchlíkům, kteří v našem městě hledají azyl. Současně ale platí, že bivakování desítek osob uprostřed města není možné a vymyká se i právním normám. Stejný problém řeší v Praze nebo Ostravě. Komunikujeme proto s vládou, neboť je třeba najít globální řešení.

Od počátku se však k přílivu těchto běženců sami stavíme aktivně. Zamezili jsme pobytu desítek, možná stovek lidí ve veřejném prostoru. Ten podle dostupných informací využívají především ti, jimž byl přiznán status dočasné ochrany, ale odmítli nabízené ubytování, čímž ztratili nárok na jeho další zajištění. Jsou tu i osoby, které vzhledem k svému občanství nemají právo na pomoc spojenou s přiznanou dočasnou ochranou. Policisté i sociální pracovníci magistrátu kontrolují vybraná území, s lidmi komunikují a snaží se bránit potížím. Primárně totiž Brno musí dbát o bezpečí vlastních obyvatel.


Filip Leder (KDU-ČSL)

Důležité je jednat hlavně podle zákona. Zvýšenou pozornost situaci musí věnovat městská policie, která by měla dohlížet především na bezpečnost a pořádek, zároveň musí být situace řešená i z pohledu sociální péče. Jestli se tu shlukují i děti, které jsou školou povinné, měli by to řešit sociální pracovníci.

Je to záležitost, ke které by se mělo přistupovat komplexně a ve spolupráci s více odbory, proto by měla být situace dle mého názoru koordinována především primátorkou města Brna. Kolem celé situace je i poměrně málo informací, určitě by bylo dobré tuto situaci řešit otevřeně a mnohem lépe komunikovat směrem k lidem, aby nevznikaly různé dezinformace, které by situaci ještě více vyhrotily.  


Lucie Šafránková (SPD)

Na úvod je potřeba zdůraznit, že plnou zodpovědnost za tuto vzniklou situaci má vláda Petra Fialy. A ta musí Brnu pomoci. Od začátku je přece úplně jasné, že ti migranti, co mají také maďarské občanství, nemají jako občané Evropské unie nárok ani na dočasnou ochranu ani na žádné sociální dávky v České republice.

Pokud jde o občany Ukrajiny, kteří odmítli nějaké nabízené ubytování, na další ze zákona již nemají nárok. Není možné migranty ponechat porušovat veřejný pořádek v ulicích a komplikovat tím život slušných a pracujících občanů.


Zástupce hnutí ANO ani po upomenutí redakce nedodal odpověď do termínu uzávěrky. Koalici Brna tvoří ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Politická korida, Zastupitelstvo, Romové, Ukrajina, vláda Petra Fialy, uprchlík, Evropská unie, veřejné prostranství, ČSSD, Česká pirátská strana, Jiří Oliva, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

milé dámy, paní kuchařová a paní slavíčková, ano doma jsme (už v dávné minulosti) říkali, že: DNEŠNÍ PODIVNÁ POLITICKÁ KOREKTNOST, (kde černocha nelze nazvat černochem, ciGoše ciGošem...), dožene kulturní evropu do pekla! a současně, že: JEDNOU PŘIJDE DOBA, KDY BUDEME SE "SLZOU V OKU" VZPOMÍNAT NA NAŠE ČESKĚ CIgOŠE... :-) hmm a ono: už je to tady! (ti "naši" nikdy nepracující ciGoši, to je vlastně "POHODOVÁ ELITA" mezi těmi jejich dalšími soukmenovci)... a to mě fakt DĚSÍ! ;-)

Úterý, 17. května 2022, 18:48Odpovědět

Kateřina Slavíčková

Vyhnat je za město do polí. Naši Romové jsou proti ukrajinským Romům kultivování lidé.

Úterý, 17. května 2022, 12:38Odpovědět

Lenka Kuchařová

Pro Baron Kocharovski:Vážený pane zcela s Vámi souhlasím.

Neděle, 15. května 2022, 22:22Odpovědět

Baron Kocharovski

pro: Lenka Kuchařová - samosebou, že estébák babiš byla jedna velká hrůza! ovšem fiala není (zatím) o moc lepší, ale je pravda, že je tam chvíli a s válkou jsme asi nikdo nepočítali... ale státní rozpočet není bezedný! o pomoci ukrajincům není pochyb; stejně do česka utíkají matky s malými dětmi a sem tam nějaký senior. ovšem tito vyčůraní ciGoši, kteří navíc neumí ukrajinsky ani slovo a vlastní maďarský pas, tito zde nemají CO POHLEDÁVAT a už vůbec ne, inkasovat sociální dávky! ano, taky nerčekám, že to fiala vyřeší "ze dne na den," ale naložit ciGoše do autobusu (a vyložit je zase někde za hranicemi," to není tak složitý proces. jenomže: NIKOMU SE DOTOHO NECHCE! :-((( a to je největší průser! :-((( ano, české ciGoše jsme do práce ODNAUČILI chodit..., ale dokáží se alespoň podepsat. tito maďarští LEMPLI neviděli nikdy ani TUŽKU! (jejich negramotnost v 21. století není žádnou tajností)... v maďarsku válka není, proto rito ciGoši v česku NEMAJÍ NÁROK na žádné sociální podpory a už vůbec ne na žádný azyl! orbán je ještě vyčůranější než babiš - SVOLOČ HNUSNÁ!

Neděle, 15. května 2022, 14:32Odpovědět

Martin Vašek

Lenka Kuchařová Kde jste na to přišla,že naši cigoši sem pozvali maďarskoukrajinské ,cigány.Buď jste z Romey nebo z jiné neziskovky,že máte takové informace,anebo jste ze stejného hnízda.Co se týká Fialy,tak ta jeho parta modrých strak rozkrádá tuhle republiku od roku 1989.

Sobota, 14. května 2022, 23:59Odpovědět

Lenka Kuchařová

Je mi líto všech občanů s IQtykve,kteří všechny své osobní problémy a nezdary svádí na premiera Fialu.Přitom můžeme být rádi,že konečně po době,kdy nám vládla parta rozkradačů státního rozpočtu v čele s stbákem Babišem ,máme konečně vládu,za kterou se nemusíme stydět.Romové z Maďarska,keří sem přišli na pozvání svých soukmenovců z ČR v naději,že do nich budou naše úřady sypat stejné soc. dávky,jako těm našim nemakačenkům mají prostě smůlu,ale nemůžeme čekat,že se tohle vyřeší ze dne na den.Ti naši obelhávají tento stát už tři generace a doposud se žádné vládě nepodařilo najít způsob jak je přimět k práci.Tak nechtějte tohle od té současné,aby tyto otázky vyřešila ze dne na den.

Sobota, 14. května 2022, 21:29Odpovědět

Martin Hejduk

Jak, kdyby jsme svých cigánů neměli dost.Je to úplně stejná pakáž jako ti na cejlu, vlhké a francouzské..

Sobota, 14. května 2022, 19:28Odpovědět

Martin Hejduk

Sobota, 14. května 2022, 19:26Odpovědět

Zdena Smetanova

Martin Vasek - Tech lidi, kteri nemiluji premiera Fialu je strasne moc, jen se to boji rict nahlas, tak snad se to ukaze na podzim u voleb.

Sobota, 14. května 2022, 19:25Odpovědět

Baron Kocharovski

no jo, měšťáci..., pro roušku by ZABILI; pak buzerace pejskařů a nebo umolousaný lístek za stěrač a nebo asistence s botičkou. NA VÍC PROSTĚ NEMAJÍ "KOULE" A ANI ROZUM! :-(((

Sobota, 14. května 2022, 14:58Odpovědět

Baron Kocharovski

JEN SAMÉ BLBÉ KECY brněnských politiků a výsledek NULA! :-((( začněte KONAT! jinak budu brzy organizovat STANOVÁNÍ v samém CENTRU MĚSTA! (a bez toi toi to bude "paráda")! :-DDD

Sobota, 14. května 2022, 14:56Odpovědět

Mr Gigabit

A co měšťáci? Zmlátit chlapa proto, že nemá roušku, to ano. Ať so zkusí s partou Cikánů...

Sobota, 14. května 2022, 07:54Odpovědět

Martin Vašek

Brňák Fiala se už nehlásí ke svému rodnému městu?Jó,on se z něho stal velký Prahák(já su z Prahy) a slavný premiér milovaný celým národem,kromě mne.

Sobota, 14. května 2022, 00:15Odpovědět

Lenka Kuchařová

Jako obvykle jde těmto lidem jenom o bezpracné čerpání financí a potom ,,hurá " dalším směrem,kde by se ještě dalo něco pohodlně získat.

Pátek, 13. května 2022, 22:44Odpovědět

Ať ukrajinské Romy řeší Fialova vláda, strážníci i sociálka, říkají zastupitelé Brna  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.