Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnské ohňostroje se vrací na přehradu. Květnová show podpoří mír ve světě

Brno opět rozzáří přehlídka ohňostrojů. Největší část programu se po dvou letech vrací na Brněnskou přehradu, kde se představí hned několik pyrotechnických show. Výjimečně ale festival odstartuje speciální ohňostroj s poselstvím, který lidé uvidí nad brněnským Špilberkem už v neděli 8. května.

Zájemce z Brna a okolí čeká oblíbená přehlídka ohňostrojů Ignis Brunensis, která se letos uskuteční od 11. června do 23. července. Pětadvacátý ročník mezinárodní soutěže přinese celkem šest ohňostrojů z produkce čtyř evropských zemí. Hlavní program se po covidu vrátí na Brněnskou přehradu a závěrečný ohňostroj opět ozáří centrum města a hrad Špilberk, kde se letos pyrotechnický festival výjimečně také zahájí.

„Brno se už tuto neděli, tedy v den, kdy skončila druhá světová válka, zapojí do ohňostrojové kampaně, jejíž cílem je symbolicky propojit svět v boji za mír a ukončení válek. Speciální ohňostroj s poselstvím potrvá asi tři minuty a doplní jej skladba Modlitba pro Martu,“ popsal za společnost Snip&Co, jež je hlavním producentem festivalu, Ondřej Morávek.

Projekt podporuje organizaci Unicef, která pomáhá dětem ve válečných zónách a nyní se soustředí hlavně na dodávání pitné vody do zasažených oblastí. Do kampaně se pořádáním ohňostrojů kromě České republiky zapojilo na čtyřicet zemí z celého světa, například Německo, Španělsko, Japonsko, USA, Brazílie nebo Austrálie.

Ohňostroje se vrací

Vrací se ale i tradiční dvouminutové ohňostroje, které rozzáří oblohu vždy o půl jedenácté večer. Ty letošní jsou připravené už dva roky a doprovodí je hudba Ludwiga van Beethovena. „Na Brněnské přehradě se představí týmy z Česka, Slovinska, Chorvatska a Švédska,“ sdělil umělecký ředitel přehlídky Jaroslav Štolba. Ohňostrojové finále nad hradem Špilberkem potom připomene dvousté výročí od narození brněnského genetika Gregora Johanna Mendela.

„Chtěli bychom vytvořit ještě jeden ohňostroj na září, který by oslavoval vstup České republiky do Evropské unie, ale zatím není jisté, zda se to povede,“ prozradil generální ředitel pořádající společnosti Jiří Morávek a dodal, že ve stejné nejistotě zůstává i dronová show, jejíž uskutečnění ovlivní především mezinárodní situace.

Po dvou letech mají lidé možnost užít si atmosféru přímo na místě, s čímž se pojí i přetížená doprava. Dopravní podnik města Brna proto Brňanům nabízí přepravu městskou hromadnou dopravu, jejíž spoje podle mluvčí Hany Tomaštíkové posílí na cestách tam i zpět. Originální hudební doprovod ke všem ohňostrojům ale synchronizovaně odvysílá také Rádio Krokodýl, takže si stačí jen naladit stanici a najít místo s dobrým výhledem na danou lokalitu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky Brno, ohňostroje, Ignis Brunensis, speciální projekt, ohňostroj, festival, Špilberk, Brněnská přehrada, Česko, druhá světová válka, Ludwig van Beethoven, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské ohňostroje se vrací na přehradu. Květnová show podpoří mír ve světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.