Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na brněnském Cejlu se připravují bagety pro ukrajinské uprchlíky

Jednou z forem pomoci ukrajinským uprchlíkům, kteří před válkou utekli do Brna, je činnost spolku Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj. Organizace vybírá trvanlivé potraviny a připravuje čerstvé bagety pro občany východoevropské země.

Aby mohli jihomoravští dobrovolníci připravovat bagety, na kterých si pochutnají ukrajinští uprchlíci přicházející do asistenčního centra na brněnském výstavišti, hledala potravinová banka vhodné prostory pro výrobnu studené kuchyně. Základnu, která se nachází poblíž centra Brna a je dostupná pro dodávky, našel spolek v nebytových prostorech na Cejlu 25. Brněnští radní rozhodli o bezplatném propůjčení místa až do konce roku.

„Věc jsme řešili nejdříve krátkodobou výpůjčkou na devětadvacet dnů, což je administrativně snazší, a zároveň jsme zajistili potřebné kroky pro dlouhodobější režim. Na základě rozhodnutí radních se tak nyní sjednává bezplatné užívání až do konce roku. Město nejenže nevyžaduje nájem, ale bude také ze svého rozpočtu hradit náklady na energie,“ informoval náměstek primátorky Jiří Oliva (ČSSD).

Potravinová banka vybírá na podporu ukrajinských uprchlíků trvanlivá jídla, jako jsou konzervy, těstoviny či rýže, drogerii i krmivo pro domácí mazlíčky. Od konce února se přitom podařilo shromáždit desítky tun potravin. „Pomoc neposkytujeme přímo konkrétním jednotlivcům, ale pouze prostřednictvím spolupracujících organizací, které mají s přímou pomocí potřebným letité zkušenosti a mohou lépe zareagovat na jejich požadavky,“ uvedla pro ČTK za potravinovou banku Veronika Marková.

Na potravinové balíčky čekají uprchlíci fronty také u centrálního úložného místa, které na své radnici zřídila městská část Brno-střed. Sbírka pro konkrétní Ukrajince vznikla za spolupráce radnice s církevním hnutím Sant' Egidio. „Přátelé z komunity za pomoci dobrovolníků balí základní tašky s jídlem a drogerií pro potřebné lidi z Ukrajiny,“ řekl tajemník Úřadu městské části Brno-střed Petr Štika.

Stovky Ukrajinců stojí v Brně dlouhé fronty na potravinové balíčky

Stovky uprchlíků z Ukrajiny zamířilo dnes na brněnskou radnici Brno-střed, aby si na nádvoří vyzvedly potravinové balíčky, které pro cizince připravil městský úřad ve spolupráci s dobrovolníky a veřejností. Drtivou většinu příchozích, kteří stáli...

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj, z.s.

Štítky potravinová banka, pomoc, uprchlíci, Ukrajina, válka, uprchlík, bageta, Brno, jídlo, Cejl, Jihomoravský kraj, Jiří Oliva, ČSSD, Brněnské výstaviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnském Cejlu se připravují bagety pro ukrajinské uprchlíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.