Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Šumavská dostane nový parkovací dům, hlásí Brno

Brněnskou Šumavskou ulici a okolí čeká dlouho očekávaná proměna, která uleví zejména řidičům aut. V místě město vybuduje nový parkovací dům, jenž pojme stovky aut. Součástí projektu je úprava parkovací plochy před právnickou fakultou či instalace vodního prvku. Hotovo má být do dvou let.

Problémy s parkováním mají motoristé v okolí Šumavské dlouhodobě. Místa ke stání si nárokují lidé mířící za nákupy do tamních supermarkétů nebo studenti, kteří mají v blízkosti koleje nebo právnickou fakultou. Změnit situaci má stavba několik let plánovaného parkovacího domu mezi ulicí Veveří a Šumavskou.

Brněnští radní na svém posledním zasedání odklepli zahájení zadávacího řízení a nyní hledají firmu, která dům postaví. „Zakázka, pro kterou nyní hledáme zhotovitele, představuje revitalizaci plochy takzvaného Akademického náměstí. Vznikne zde parkovací dům rozdělený na dvě části. V jedné budou hromadné garáže, ve druhé veřejná vybavenost,“ informovala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Nový kabát pro celou lokalitu

Parkovací dům poskytne návštěvníkům lokality 411 vnitřních parkovacích míst, připravuje se ale i dalších 202 venkovních ploch. Motoristé zaparkují v dopravní stavbě podobně jako v modrých zónách. Řidičům tak postačí parkovací oprávnění od magistrátu. Právě rezidenti i vzhledem k velké vytíženosti lokality mají potíže s hledáním volných odstavných ploch. 

„Parkovací dům se stálou obsluhou umožní mimo jiné parkování na střeše celkem dvačtyřiceti autům s pohonem na LPG nebo CNG,“ doplnil radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS) a dodal, že v budově bude i trafostanice pro instalaci dobíjecích ploch elektromobilů.

Součástí plánů magistrátu je také úprava parkovací plochy před budovou právnické fakulty, která je ve špatném technickém stavu. Nezpevněnou plochu pokryjí dělníci asfaltem, vysadí zeleň a instalují nový vodní prvek, který oživí křižovatku ulic Veveří a Pod kaštany. Náklady na všechny úpravy se odhadují přibližně na 315 milionů, které z velké části zaplatí Brněnské komunikace. Předpokládaná délka výstavby je až šestnáct měsíců. Hotovo má být do konce roku 2023.  Ke konci minulého roku město představilo také architektonickou studii na proměnu nevzhledného nároží Kounicovy a Šumavské. 

Brno má novou vizualizaci. Slouží k proměně nevzhledného nároží Kounicovy a Šumavské

Brno má v ruku novou architektonickou studii, podle níž dozná změn nepříliš pohledné nároží Kounicovy a Šumavské ulice. Prostor, v jehož blízkosti se nachází supermarket, kanceláře nebo magistrátní budovy, prokoukne zelení i novým mobiliářem,...

Ohodnoť článek

Foto Atelier Kristen

Štítky Brno, parkování, Šumavská, parkovací dům, ODS, Veveří, Markéta Vaňková, Brněnské komunikace a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavská dostane nový parkovací dům, hlásí Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.