Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 28. května 2024  |  Svátek má Vilém
Bez reklam

Do brněnského centra pro uprchlíky přišlo přes dvacet tisíc Ukrajinců

Krajské asistenční centrum pro pomoc uprchlíkům v Brně registrovalo už přes dvacet tisíc příchozích Ukrajinců. Místo, které pomáhá lidem prchajícím před válkou s administrativními úkony i hledáním ubytování, vzniklo na začátku března v areálu brněnského výstaviště.

Pavilon B brněnského výstaviště se proměnil v místo, kde se dveře netrhnou. Z budovy se stalo útočiště pro Ukrajince, kteří hledají zázemí na jižní Moravě. Naleznou zde prostor k přespání, k dispozici mají také bufet s balenými potravinami nebo modlitebnu. Centrum pro uprchlíky funguje v Brně čtyřiadvacet hodin denně. O jeho hladký chod se starají dobrovolníci, hasiči i strážníci.

Za necelý měsíc fungování centra se ohlásilo již přes dvacet tisíc lidí. „Celkem jsme od zahájení provozu centra registrovali 20 168 uprchlíků, ubytovali jsme jich celkem 5 010," informovala včera odpoledne mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková. Jen za neděli k páté hodině odpoledne přišlo na výstaviště 356 lidí a čtyřiasedmdesát nalezlo místo k bydlení. Ještě na počátku března počty uprchlíků, kteří se v Brně registrovali, překračovaly tisícovku osob za den.

Uprchlíky čeká v asistenčním centru pomoc s administrativou. Ukrajinští občané mají totiž povinnost se nahlásit do tří dnů na oddělení pobytových agend a do tří měsíců si vyřídit vízum. Na výstavišti se celý proces urychlí. Některým příchozím se podařilo najít ubytování v obecních bytech, jiní přespávají v nouzových přístřešcích, v něž se proměnily některé tělocvičny v kraji i samotné výstaviště.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ukrajina, válka, uprchlíci, pomoc, asistenční centrum, uprchlík, Brno, Brněnské výstaviště, kongresové centrum, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do brněnského centra pro uprchlíky přišlo přes dvacet tisíc Ukrajinců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.