Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno zajímá, co bude dělat při blackoutu. Napovědět má nová studie za půl milionu korun

Brno si nechá za půl milionu vypracovat studii, jak by mělo zajistit zásobování elektřinou při dlouhodobém a rozsáhlém výpadku. Měla by popsat konkrétní scénář pro řešení krizových situací a případné spuštění takzvaného ostrovního provozu, sdělil primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Ostrovní provoz, při kterém by město nemělo k dispozici mimobrněnské zdroje, by napájel kritickou infrastrukturu jako například nemocnice. Studie by měla specifikovat podmínky pro instalaci vhodných zdrojů.

Studii vypracuje městská společnost Teplárny Brno. „I když je Brno jedno z mála měst v Česku, které disponuje kapacitami pro výrobu elektrické energie, i zde existuje riziko výpadků jejich dodávek. Krátkodobé výpadky jsou řešeny například záložními generátory a akumulátory,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

V případě rozsáhlého a dlouhodobého výpadku, nazývaného blackout, lze do kritické infrastruktury, jako jsou třeba nemocnice, dodávat elektřinu z lokálních výrobních zdrojů. „Pro spuštění těchto zdrojů je potřebná vnější dodávka energie, například z vodní elektrárny Vír nebo jiných obdobných zdrojů. Přesto však existuje možnost, kdy by mohl být výpadek tak rozsáhlý a závažný, že by tyto zdroje byly primárně využity pro zásobování jiných oblastí či institucí. V tuto chvíli bychom naše lokální zdroje nenastartovali,“ řekla Vaňková.

Proto teplárny vypracují studii pro zvýšení bezpečnosti zásobování elektřinou. Podle Hladíka se bude hledat cesta k zajištění energie, i kdyby nebyly k dispozici mimobrněnské zdroje. „Cílem je tedy zmapovat potřeby kritické infrastruktury a specifikovat podmínky pro instalaci vhodných iniciačních zdrojů elektrické energie. Předpokládáme, že by jedním z vhodných řešení bylo využití velkého agregátu,“ uvedl Hladík.

Nyní se nacházejí zdroje schopné dodávat energii do izolované soustavy v lokalitě Špitálka, Červený mlýn a odpadové společnosti Sako Brno, a to v součtu s výkonem 100 megawattů. Požadovaný výkon pro krytí kritické infrastruktury v dnešní době město odhaduje kolem 137 megawattů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Flickr.com

Štítky Brno, Studie, energie, Investice, Petr Hladík, elektřina, KDU-ČSL, Markéta Vaňková, Teplárny Brno, Česko, ODS, SAKO Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zajímá, co bude dělat při blackoutu. Napovědět má nová studie za půl milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.