Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Meruněk bude letos málo, smutní jihomoravští ovocnáři

Nervozita a napětí panuje u jihomoravských ovocnářů, kteří vyhlíží sklizeň meruněk. Obavy zemědělců pramení zejména ze současných klimatických podmínek, jež vůbec nenahrávají bohaté ovocné sklizni. Meruňky letos rozkvétají mnohem dříve, než je obvyklé, a hojnost jejich plodů je tak po dvou letech znovu nejistá.

Ve dne teplo, v noci zima a hodně sluníčka. K tomu dlouhodobě velké sucho, které trápí nejen jižní Moravu. S takovými podmínkami se aktuálně vyrovnají zemědělci, kteří se bojí, že úroda meruněk i dalších peckovin je letos v ohrožení. Stromy začínají kvést brzy a květy můžou při nízkých nočních teplotách umrzat. Podle ovocnářů je ideální, když poupata ovocných stromů rozkvétají až ve druhé polovině dubna.

Právě vysoké rozdíly mezi denními a nočními teplotami jsou podle odborníků zásadním kritickým faktorem, který ovoci vůbec nesvědčí. Společně s neobvyklou intenzitou slunečního svitu, jež byla v prvních měsících roku téměř dvakrát vyšší než běžně, vedou jevy ke stavu šokového poškození květů.

„Některým druhům meruněk skončilo období zimního klidu už v prosinci. Dalším potom v průběhu ledna. Je to nezvykle brzy, oproti loňskému roku asi o patnáct až dvacet dní dřív,“ vysvětlil další negativní dopad Tomáš Nečas z Ústavu ovocnictví Mendelovy univerzity v Brně. Odhaduje, že v současné době dochází k poškození čtyřiceti až šedesátí procent květů.

„Čas do bezpečného období zrání meruněk je ještě dlouhý a počasí je při současném vlivu klimatických změn nevyzpytatelné. Lze se domnívat, že úroda oblíbených meruněk, broskvoní či mandloní je stejně jako v roce 2020 v ohrožení,“ uvedl Nečas.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelova univerzita

Štítky Meruňky, úroda, ohrožení, ovoce, JMK, meruňka, Jihomoravský kraj, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meruněk bude letos málo, smutní jihomoravští ovocnáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.