Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Unikátní spojení vesmíru a nanosvěta. Brněnská expozice boduje na světové výstavě i na hvězdárně

PR článek

Brno společně s Jihomoravským krajem vyslalo na světově proslulou výstavu EXPO do Dubaje unikátní expozici, která spojuje svět vesmíru a nanosvěta. Představuje ji v českém pavilonu prostřednictvím multimediálního modulu MICRO & MACRO, jehož zmenšená verze je k vidění také na brněnské hvězdárně. 

Moravská metropole patří dlouhodobě mezi velikány v oblasti elektronové mikroskopie. Ve městě se vyrábí dokonce třetina celosvětové produkce všech elektronových mikroskopů, díky čemuž působí v Brně hned několik specializovaných firem a vědeckých ústavů, které se podílely i na samotné expozici v Dubaji jako spolupracující partneři – Thermo Fisher Scientific, TESCAN ORSAY HOLDING, Delong Instruments a Brno Space Cluster.


Foto: Jan Prokopius

Právě v hlavním městě Spojených arabských emirátů se v současné době koná známá výstava EXPO, kde poutá pozornost příchozích také český pavilon, kam si našlo od října minulého roku cestu přes milion návštěvníků. Lidé přicházeli také na expozici věnovanou dvoustému výročí narození Gregora Johanna Mendela. Vědce nyní střídá expozice MICRO & MACRO, jež pochází od známých architektů Chybik+Kristof a kreativního multimediálního studia Visualove. Díky tomu mají lidé jedinečnou možnost nahlédnout do úžasného světa elektronové mikroskopie a vesmírného průmyslu.

Je skvělé, že můžeme na této prestižní akci ukázat, v čem Brno i celý region vyniká – v obou oborech se nám totiž daří dosahovat výsledků na světové úrovni,“ doplňuje primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Účast na EXPO navazuje na dlouhodobou činnost města Brna a Jihomoravského kraje, kterou popisuje hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich: „Dlouhodobě budujeme pověst regionu coby vědeckého, inovačního a high-tech hubu. V Dubaji můžeme ukázat, že jižní Morava není jen o víně a historii, ale i o technologiích budoucnosti.

Za zážitkem na hvězdárnu

Za jedinečným zážitkem ze světa špičkových technologií ale nemusí lidé cestovat do tisíce kilometrů vzdálené Dubaje. Zájemci mají možnost zhlédnout zmenšenou a speciálně upravenou verzi exponátu přímo na vlastní oči v Hvězdárně a planetáriu Brno, kde je EXPO modul i doprovodná výstava k vidění od minulého týdne až do konce března. 

Cílem celého projektu je ukázat lidem, proč Jihomoravský kraj a město Brno reprezentují Českou republiku na tak významné akci, jakou je světová výstava EXPO, a zároveň jim přiblížit zábavnou a zajímavou stránku vědeckých a technických oborů, kterými region vyniká, zejména elektronové mikroskopie a vesmírných technologií,“ uvádí ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek


Foto: Martina Fišerová

Vesmírná hra i kódy v ulicích 

Svět MICRO & MACRO se lidem v Brně zprostředkuje i dalšími způsoby. Zájemci si mohou prověřit znalosti v online micro macro kvízu spojeném s městskou hrou. Hráči sbírají body jak za zodpovězené otázky na webu micromacro.cz, tak za snímání QR kódů rozesetých po Brně. Soutěž probíhá do konce března, hlavní výhrou je 3D tiskárna, iPhone nebo dron, získat lze také volné vstupenky do VIDA! science centra a na brněnskou hvězdárnu.

Spousta lidí si neuvědomuje, že se výsledky výzkumu a práce v elektronové mikroskopii i ve vesmírných technologiích čím dál více propisují do běžného života, ať už jde o ranní kávu nebo cestu hromadnou dopravou. QR kódy tedy najdete na místech, která běžně navštěvujete, a v otázkách se dozvíte, jak jsou technologie s každodenními činnostmi spojené,“ popisuje MICRO MACRO QUIZ Petr Chládek, ředitel inovační agentury JIC, která kvíz pořádá. 


Foto: Martina Fišerová

Ohodnoť článek

Štítky Brno, Jihomoravský kraj, JIC, technologie, EXPO, Dubaj, Světová výstava, hvězdárna, výstava, vesmír, TESCAN, Gregor Mendel, Spojené arabské emiráty, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní spojení vesmíru a nanosvěta. Brněnská expozice boduje na světové výstavě i na hvězdárně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.