Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V kraji chybí lůžka pro uprchlíky. Na karimatce vydrží lidé dva dny, tvrdí hejtman Grolich

Otevírání tělocvičen pro uprchlíky na jižní Moravě půjde pomaleji, než si představitelé Jihomoravského kraje představovali. Hlavním problémem jen nedostatek lůžek či matrací. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) jich může kraj dostat zhruba tři sta od Správy hmotných rezerv, ale potřeba jich je výrazně více.

Vedení kraje prosí každého, kdo může lůžka, matrace a také přikrývky či spacáky darovat, ať je donese do pavilonu B brněnského výstaviště. Slouží jako asistenční centrum pomoci pro lidi, kteří utíkají z Ukrajiny před válkou, kterou rozpoutalo Rusko.

Do včerejšího odpoledne se podařilo připravit téměř 550 lůžek přímo v pavilonu B na ochoze, kde už přespali první lidé. Mohlo by jich zde být až sedm set. Prostory vždy zhruba pro sto lidí se připravují v Hodoníně, Znojmě a Mikulově. Postupně by měly být ve všech obcích s rozšířenou působností, kterých je na jihu Moravy jednadvacet. „Není problém vybrat a zajistit prostory, nemusí to být vždy ani tělocvičny. Důležité je, aby tam lidé měli sociální zázemí, sprchy a záchody. Problém je prostory vybavit věcmi na spaní, protože na karimatce vydrží lidé jeden dva dny," říká Grolich.

Hasiči mění brněnské výstaviště v noclehárnu pro uprchlíky. Shánějí karimatky i spacáky

Jihomoravští hasiči chystají na brněnském výstavišti nouzové ubytování pro několik stovek lidí, kteří uprchli z válkou zmítané Ukrajiny. V prostorách pavilonu vznikají improvizovaná lůžka pro dospělé i nejmenší. Požárníci prosí veřejnost o...

Situace s ubytováním se mění poměrně dynamicky, protože ještě ve čtvrtek Grolich říkal, že do tělocvičen je potřeba přesunout zhruba dva tisíce lidí z hotelů a penzionů. Vláda na to krajům dává 180 korun za člověka na den, což je málo, a kraj nemá peníze na to, aby za ubytované platil komerční cenu a ještě stravu.

„Zhruba u poloviny se nám podařilo domluvit s provozovateli ubytování, že tam mohou lidé zůstat za podmínek, které jsou pro nás ufinancovatelné. Pro druhou polovinu hledáme jiné ubytování v hotelech a penzionech, kde budou také pro nás přijatelné podmínky," uvedl Grolich. Vyzval majitele dalších ubytovacích kapacit včetně kempů, kde jsou vytápěné prostory, aby se kraji ozvali, pokud by mohli uprchlíky také ubytovat. Dnes budou kraje jednat s vládou, jak řešit stravování uprchlíků, protože pro kraje je neúnosné platit jim plnou penzi.

V asistenčním centru na výstavišti by měli lidé zůstávat spíše kratší dobu a měli by se přesouvat buď do tělocvičen v jiných městech kraje či do hotelů a penzionů. Tam chce kraj směřovat převážně matky s dětmi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, správa, hotely, Jihomoravský, Jan Grolich, uprchlík, Jihomoravský kraj, KDU-ČSL, hotel, penzion, Brněnské výstaviště, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Štaif

Já jsem spával na karimatce pod stanem i 3 týdny - v Jugoisláviji. A jak jsem byl šťastnej a žádná válka nehrozila.

Pondělí, 14. března 2022, 14:50Odpovědět

Josef Mašek

Mediální cenzura a zákazy www portálů s kritickými a jinými než vládními názory nahrává pouze Putinovi a Ruské invazi na UKR

Neděle, 13. března 2022, 16:20Odpovědět

V kraji chybí lůžka pro uprchlíky. Na karimatce vydrží lidé dva dny, tvrdí hejtman Grolich  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.