Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ukrajinské děti našly v Brně zájmové kroužky i pomoc s češtinou

Naučit se český jazyk, zapsat dítě do školy nebo zůstat v kontaktu s rodnou zemí. S tím vším se nyní potýkají Ukrajinci, kteří do Brna utekli z válkou postižené země. Se začleněním do společnosti a řešením každodenních problémů jim pomáhají místní instituce.

Za poslední dva týdny uprchlo kvůli válce na Ukrajině do České republiky více než sto tisíc ukrajinských občanů, polovina z toho jsou děti. Brněnské asistenční centrum odbavilo od začátku svého fungování přes sedm tisíc lidí, z nichž více než tisícovka žádala taky o ubytování. Utekli narychlo a bez příprav. V celém Česku se ale objevila vlna solidarity a pomoci.

Největší překážkou bránící hladkému začlenění do společnosti je jazyk, a tak některé jazykové školy nabízejí lekce pro Ukrajince zdarma. Výjimkou není ani brněnská Jazyková škola Lingua Centrum, Ta otevřela pro ukrajinské děti kurzy českého jazyka. Hodiny jsou online, takže se na ně děti můžou připojit odkudkoliv. Lekce mají za cíl seznámit dítka s jazykem a připravit je na fungování v běžném životě, aby mohla například začít studovat.

Zapojení do vzdělání

S výběrem školy pro malé Ukrajince pomáhá brněnská technologická firma Ximilar i společnost Scio. Společně vytvořili web, který spojuje zájemce o vzdělávání a samotné instituce. „Iniciativa je určena především pro rodiče a děti, kteří nepředpokládají, že by bylo možné se v blízké době vrátit,” řekl vedoucí komunikace společnosti Scio Bohuslav Bohuněk. I přes jarní prázdniny se v Brně otevřely dvě jednotřídky pro Ukrajince. Do tříd na základních školách Cacovická a Údolní se dohromady podívá asi dvě stě dětí.

Pro učitele a knihovníky vznikl také speciální web Knihovny Ukrajině, který zprostředkovává materiály pro práci s ukrajinskými dětmi. Kvůli nedostatku ukrajinských knížek a her v českých knihovnách vznikl spontánní nápad, jenž situaci vyřešil. „Na facebookové skupině nás požádali o rozcestník, kde by se zveřejňovaly materiály pro práci s ukrajinskými dětmi. Po rychlé dohodě jsme během čtyřiadvaceti hodin připravili tento web,” řekl Martin Krčál, vedoucí vývojového týmu portálu Knihovny.cz.

Možnost zapojit se do příměstských táborů a kroužků nabízí dětem uprchlíků brněnské Středisko volného času Lužánky, kde lektoři využívají i ukrajinské omalovánky, pohádky, hry, nebo kvízy. „Hlavně příměstské tábory jsou aktuální, protože jsou jarní prázdniny. Chceme aby se děti co nejrychleji zapojili do vzdělání, našli si kamarády a cítili se v Brně jako doma,” uvedla mluvčí Střediska volného času v Lužánkách Kristýna Kolibová.


FOTO: Adéla Marková

Vysílání v ukrajinštině

S přehlednými zprávami o rodné zemi  pomáhá Ukrajincům informačně zpravodajský servis České televize. Týdeník v ukrajinštině má premiéru vždy v pátek a poprvé se vysílal už den po ruské invazi. „Našim cílem je poskytnout narůstající ukrajinské komunitě zpravodajství v jejich rodném jazyce včetně informací o možnostech pomoci a důležitých kontaktů,“ vysvětlil vedoucí redakce zpravodajství brněnské České televize Petr Albrecht. Postupně chce televize informační servis rozšířit i o mimoválečná témata, aby uprchlíci získávali taky běžné denní zpravodajství z regionu, kde žijí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Pixabay.com/Klimkin

Štítky Brno, Ukrajina, pomoc, děti, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, jarní prázdniny, Česká televize, www.scio.cz, s.r.o., Martin Krčál, Lužánky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinské děti našly v Brně zájmové kroužky i pomoc s češtinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.