Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Věřící z jižní Moravy se vydají na pouť na podporu Ukrajiny. Přidají se i uprchlické rodiny

Jihomoravští věřící se připojí k výzvě papeže Františka a vydají se na pouť podporující válkou sužovanou Ukrajinu. Biskupství brněnské pořádá putování z Bílovic nad Svitavou do Křtin na Blanensku. Akce se zúčastní také tři rodiny ukrajinských uprchlíků.

Biskupství brněnské se jako člen Evropské asociace Romea Strata (AERS), která propojuje sedm evropských států a usiluje o propagaci stejnojmenné poutní stezky, připojilo k putování za mír ve světě. Na podporu Ukrajiny se věřící vydají na pěší pouť. Na jižní Moravě se zájemci projdou z Bílovic nad Svitavou do Křtin.

Poutní stezka Romea Strata spojuje evropské kulturní a duchovní bohatství. AERS vnímá pouť jako symbolické gesto bratrství mezi lidmi, které je v současné situaci nezbytné. „Prezident AERS Don Raimondo Sinibaldi zdůrazňuje, že mír je základní hodnotou, která je nezbytná pro setkávání, dialog a vzájemné obohacování mezi lidmi navzdory kulturní, historické a duchovní odlišnosti," vysvětlila mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

Na pouť se jihomoravané nevydají sami, přizvali také rodiny, jež do Česka uprchly z válkou zmítané Ukrajiny. „Pouti se účastní také tři rodiny ukrajinských uprchlíků, kteří jsou ubytováni na faře v Babicích nad Svitavou,“ informoval babický farář Pavel Lazárek.

Pouť se koná v sobotu 5. března a trasa vede právě po části evropské stezky Romea Strata. Program odstartuje mší svatou v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Bílovicích nad Svitavou, poutníci vykročí od svatostánku směrem do Křtin v 8:30. Ve stejný den ožije ze stejného důvodu také poutní stezka v Rakousku i Itálii.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městys Křtiny

Štítky křesťanství, víra, pouť, válka, Ukrajina, rodina, Jihomoravský kraj, biskupství, Bílovice nad Svitavou, Papež František, Křtiny, okres Blansko, Cyril a Metoděj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věřící z jižní Moravy se vydají na pouť na podporu Ukrajiny. Přidají se i uprchlické rodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.