Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Invaze na Ukrajinu rozdělila rodiny. Ukrajinci z Brna chtějí jet bojovat za svoji zemi

Shánění odvozu na Ukrajinu, strach o nejbližší a především naprostá bezmoc. Ukrajinci v Brně se dnes probudili do rána, o němž doufali, že nikdy nenastane. Někteří muži se rychle balí a chtějí zamířit zpět do rodné vlasti, jiní shánějí právní rady pro odvoz dětí z napadené východoevropské země.

Ukrajinou začaly dnes v noci otřásat výbuchy, na letištích zaznívá střelba a média informují o mrtvých. S množícími se zprávami se zalarmovali také Ukrajinci žijící v moravské metropoli. Facebookovou skupinu sdružující Ukrajince v Brně plní od rána dotazy plné strachu a nejistoty. „Musím jet na Ukrajinu. Odveze někdo dva lidi?“ ptají se zoufalí muži svých krajanů.

Někteří se rozhodli odjet bojovat za svoji rodnou vlast, jiní řeší především obavy o své rodinné příslušníky. Noční invaze rozdělila celé rodiny. Na Ukrajině zůstali brněnským Ukrajincům manželé, manželky i děti. Nepředstavitelný strach zažívá například pár, který má na Ukrajině potomka. „Matka a otec jsou tady v ČR, dítě je na Ukrajině. Pokud víte, jak máme postupovat, prosím o info,“ žádala komunitu o radu Neonila Besarabová. 

Ukrajinci shánějí právní rady na to, jak z napadené země vyvézt děti a příbuzné. Zároveň do skupiny pronikla vlna solidarity a přispívají v ní také lidé, kteří nabízejí azyl celým rodinám.

Pomocnou ruku podávají také brněnské i jihomoravské organizace. VlakFest a Gepard Express nabídli pomoc již v pondělí a informovali o možném poskytnutí vlaků, v nichž mohou přespat ukrajinští uprchlíci. Na urgentní humanitární pomoc vyčlenila finance Charita České republiky. „Pomoc pro Ukrajinu je pro nás nyní prioritou. Oběti válečných konfliktů jsou, bohužel, tou nejohroženější skupinou,“ řekl ředitel brněnské charity Oldřich Haičman.

V návaznosti na ruskou invazi chystají Ukrajinci i další lidé žijící v Brně protesty před Generálním konzulátem Ruské federace. První shromáždění se uskuteční zítra od pěti hodin odpoledne. Na brněnském Moravském náměstí zase lidé zapalují svíčky na podporu Ukrajiny. Další protesty se očekávají o víkendu. 

Brno i další města, územní celky či instituce na jižní Moravě podporují Ukrajinu v konfliktu s Ruskem, které dnes ráno uskutečnilo vojenskou invazi do východoevropského státu. Vedení moravské metropole na znamení solidarity nabízí Ukrajincům...

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Ukrajina, válka, konflikt, Brno, rodina, ruská invaze na Ukrajinu, rada, Česko, Oldřich Haičman, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Invaze na Ukrajinu rozdělila rodiny. Ukrajinci z Brna chtějí jet bojovat za svoji zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.