Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno stojí za Ukrajinou. Ukrajincům nabídne ubytování i deset milionů

, aktualizováno 24. února 2022, 13:38

Brno i další města, územní celky či instituce na jižní Moravě podporují Ukrajinu v konfliktu s Ruskem, které dnes ráno uskutečnilo vojenskou invazi do východoevropského státu. Vedení moravské metropole na znamení solidarity nabízí Ukrajincům léky, dočasné ubytován i deset milionů korun. Brňané chystají také protest před ruským konzulátem.

Nejvyšší představitelé Jihomoravského kraje, Brna i dalších krajských měst se vyjadřují k situaci na Ukrajině, která čelí vojenské operaci Kremlu. Na podporu východoevropského státu vystoupil například jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který kroky Ruska odsoudil a společně s vedením kraje rozhodl o pozastavení všech aktivit a styků jižní Moravy s Ruskou federací. Dnes se svým projevem vystoupila také brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Ta oznámila, že Brno ukončuje spolupráci s ruskými partnerskými městy a nabízí Ukrajině pomoc. 

Cítíme potřebu vyjádřit podporu ukrajinské vládě a místnímu lidu. Kroky Ruska a prezidenta Putina jsou pro mě nepochopitelné. Obdržela jsem dopis od ukrajinské konzulky Anny Proshko, ve kterém prosí o pomoc s ubytováním Ukrajinců v Brně. O poskytnutí bytů budeme jednat se všemi městskými částmi. Jsme připraveni dodat také léky, o které jsme byli požádáni, i finančně pomoci tamním organizacím,“ sdělila dnes Vaňková dnes při projevu před budovou Nové radnice, kde bude minimálně měsíc vlát ukrajinská vlajka. 

O několik hodin později po jednání mimořádné rady města už představitelé moravské metropole schválili první kroky, které nyní poputují do zastupitelstva. „Rada města Brna na svém mimořádném zasedání právě doporučila zastupitelstvu, výpověď partnerství s Moskvou a Voroněží aposkytnutí daru ve výši deseti milionů korun ke zmírnění následků válečného konfliktu na Ukrajině,“ popsal náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Vlajky na radnicích i ve školách

Prapor vyvěsila i další města po celé jižní Moravě. Modrožlutá vlajka je například na radnicích v Blansku, Boskovicích, Letovicích, Moravském Krumlově nebo Znojmě. Kromě toho už dříve vyjádřily podporu Ukrajině brněnské univerzity a uvažuje se také o tom, že se prapory objeví na budovách středních škol v Jihomoravském kraji. Podle náměstka hejtmana Jiřího Nantla (ODS), do jehož gesce spadá oblast školství, se na to dotazují ředitelé škol. 

Škola má být politicky neutrálním prostorem ve smyslu vnitrostátní diskuse, musí být prostorem a institucí nestranickou, oproštěnou od politických bojů, které se rozhodují ve volbách. Domnívám se však, že stát na straně vlastní civilizace a všeobecně uznaných zásad mezinárodního práva není porušením zásady apolitičnosti školy. Naopak se domnívám, že gesto občanské solidarity, pokud je upřímně pociťováno komunitou studentů a pedagogů, je správné,“ uvedl Nantl ve vyjádření adresované ředitelům škol. 

Chystají se protesty

V návaznosti na ruskou invazi chystají lidé v Brně také uspořádat protesty před Generálním konzulátem Ruské federace. První shromáždění se uskuteční zítra od pěti hodin odpoledne. Na brněnském Moravském náměstí zase lidé zapalují svíčky na podporu Ukrajiny. Další protesty se očekávají o víkendu. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ,

Štítky Brno, Ukrajina, Válka, Rusko, Konflikt, Jihomoravský kraj, protest, Markéta Vaňková, ODS, Jan Grolich, KDU-ČSL, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno stojí za Ukrajinou. Ukrajincům nabídne ubytování i deset milionů  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.