Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zablokoval vůz opilého cizince a zabránil neštěstí. Gentlemanem silnic je hrdina z Brna

Přes čtyři promile alkoholu v krvi měl v listopadu loňského roku řidič cizí národnosti, který se nebezpečně řítil moravskou metropolí. Riskantní chování muže zastavil odvážný čin Josefa Zbírala, jenž opilce pohotově zablokoval a držel až do příjezdu policistů. Za své jednání si vysloužil titul Gentleman silnic.

Poničeným vozem a dopravním značením skončila jízda jednačtyřicetiletého cizince, jenž v Brně usedl za volant s 4,27 promile alkoholu v krvi. Neštěstí ale mohl nezodpovědný řidič napáchat více, nebýt duchapřítomnosti jiných. Jeho hazardní chování skončilo včas díky odvážnému činu Josefa Zbírala, jemuž nebylo hrozící nebezpečí lhostejné.

Podivně kličkující vůz, kterého si Zbíral povšiml loni na podzim v brněnských Tuřanech, se jevil podezřele a navíc byl viditelně poškozený. „Řidič jel osmdesátkou tam, kde je povolená padesátka. Nevšímal si značek. Vůbec nerespektoval jízdní pruhy. Dokonce vytlačil některá auta v protisměru. Silnice mu byla malá,” popsal nepříjemnou situaci Zbíral. Na muže nejprve blikal dálkovými světly, troubil, následně se jej několikrát pokusil předjet a zablokovat mu cestu. Neohleduplný řidič ale nijak nereagoval. 


Ředitelka projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková, Josef Zbíral a ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil

Zbíral se proto rozhodl zastavit řítící se auto svépomocí. Následovalo několikakilometrové pronásledování, jež završil manévr u železničního přejezdu, kde Zbíral podezřelý vůz objel a zablokoval řidiči cestu. „Nevěděl jsem, jaký byl důvod mužovy zběsilé jízdy a co všechno provedl. Věděl jsem ale, že ho musím zastavit,“ svěřil se. Ihned vyskočil z auta a vydal se za opilým řidičem, přičemž mu pro jistotu vytáhl klíčky ze zapalování. Agresivního cizince pak na místě držel až do příjezdu policistů.

Zabránil potenciálnímu neštěstí

Josef Zbíral si za svůj duchapřítomný zásah, který uchránil před nebezpečím řidiče i chodce, včera převzal ocenění Gentleman silnic. Titul se zpravidla uděluje osobám, jež se zasloužily o záchranu života po dopravní nehodě. Zbíralův čin je však tak výjimečný, že si cenu podle organizátorů projektu zasloužil i přes svůj odlišný charakter.

„Odvaha je jedna věc. Důležitá je ale také pohotovost a schopnost rychle se rozhodnout. Pan Zbíral zatarasil nebezpečnému řidiči cestu a nedovolil mu dále pokračovat. Tím zabránil potenciálnímu neštěstí,“ řekl ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil

Gentleman silnic je společným projektem Policie České republiky a Generali České pojišťovny. Od roku 2004 uděluje ocenění účastníkům silničního provozu, kterým není neštěstí druhých lhostejné a svým odvážným chováním někomu pomohli. Josef Zbíral se stal 209. držitelem titulu.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky gentleman silnic, hrdina, doprava, policie, silnice, Brno, projekt, Generali Česká pojišťovna, Jihomoravský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zablokoval vůz opilého cizince a zabránil neštěstí. Gentlemanem silnic je hrdina z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.