Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Potravinářská inspekce uzavřela v lednu kvůli hygieně rekordní počet provozů

Živé i mrtvé myši, exkrementy škůdců nebo zanedbaný úklid. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela letos v lednu kvůli hygieně jednadvacet provozoven. Podle inspektorů jde o rekordní počet v daný měsíc za posledních pět let.

Nepodceňujte průběžnou údržbu a dodržování hygienických předpisů, apelují inspektoři SZPI na provozovatele restaurací, cukráren, občerstvení i obchodních prodejen. V lednu 2022 se kvůli nevyhovujícímu stavu uzavřelo jednadvacet provozoven, loni ve stejném období šlo o šest podniků.

Nejčastěji docházelo k prohřeškům souvisejícím s výskytem hlodavců a jejich trusu. „Kontrola v prodejnách nebo zázemí zjistila výskyt myšího trusu, potraviny poškozené myším požerem a v některých případech i výskyt mrtvých nebo živých myší," řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Provozovatelé mnohdy zanedbávají povinnost kontrolovat deratizační monitorovací staničky, které detekují přítomnost škůdců v provozovně ještě před tím, než se v prostorách stihnou myši rozšířit. Hlodavci přitom představují pro zákazníky závažné riziko. Kontaminované totiž mohou být i potraviny, na nichž nejsou stopy po škůdcích patrné.


Kontrolory nalezená mrtvá myš.

Dalším častým prohřeškem byl podle Kopřivy úklid. „Znečištěné podlahy a prodejní regály, výskyt plísní v provozovně nebo dokonce v chladicích zařízeních, skladování předmětů nesouvisejících s prodejem potravin, nezvládnutý odvoz odpadu a další nedostatky," vyjmenoval mluvčí.

K uzavření kvůli špatným hygienickým podmínkám došlo na začátku ledna například v případě jihomoravského rychlého občerstvení Motorest MC Ham, které se nachází ve Vranovské Vsi na Znojemsku. Kontroloři našli v podniku živé i mrtvé hlodavce a kontaminované potraviny.

V případě odhalení závažných nedostatků dostanou provozovatelé zákaz užívání prostor a musejí problémy odstranit. Jestli se situace v podniku zlepšila, zjistí inspektoři při opakované kontrole, kdy vyhodnotí, zda zákaz uvolní. „Následně je zahájeno správní řízení o uložení pokuty," řekl Kopřiva.


Seznam všech uzavřených prodejen najdete zde.

Ohodnoť článek

Foto SZPI

Štítky potraviny, inspekce, hygiena, kontrola, Státní potravinářská inspekce, myš, škůdce, jídlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinářská inspekce uzavřela v lednu kvůli hygieně rekordní počet provozů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.