Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Led na Brněnské přehradě není bezpečný. Hasiči trénovali záchranu lidí z vody

Chladné noci a zamrzlé krusty na ploše Brněnské přehrady mohou svádět k dojmu, že je led dostatečně silný na to, aby se po něm lidé mohli procházet. Opak je ale pravdou a pohyb po ledu může být velice nebezpečný. Záchranu osob z ledové vody trénovali brněnští hasiči.

Poslední dny se na Brněnské přehradě nesly v duchu výcviku jihomoravských požárníků. Profesionální hasiči si na vodní ploše vyzkoušeli záchranu osob z vody. Když to počasí dovolí, trénují zásah u osob probořených ledem každoročně. Letos se na přehradě sice led vytvořil, podle měření poříční jednotky brněnských strážníků je ale nebezpečný pro pohyb lidí.

U přístaviště naměřila městská policie čtyřcentimetrovou ledovou krustu, v blízkosti Sokolského koupaliště a Rokle jen zhruba patnáct milimetrů. „Na Medláneckém a Žebětínském rybníku naměřila hlídka okolo tří centimetrů, což je přibližně čtyřikrát méně, než se obecně doporučuje. I tak je ale nutné myslet na to, že v přírodních vodních nádržích mohou pracovat vodní proudy nebo bahenní plyny,“ vysvětlil tento týden mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem s tím, že plyny hladinu narušují a bezpečný pohyb nejde garantovat takřka nikdy.


Trénink jihomoravských hasičů na Brněnské přehradě.

Na zamrzlé přehradě si hasiči vyzkoušeli hned několik postupů, které se aplikují ve chvíli, kdy se člověk proboří ledem. Zároveň si zopakovali zásady bezpečného pohybu po ledě. „Zásahy u topících se osob po proboření ledem jsou sice poměrně ojedinělé, je však potřeba, aby hasiči byli na tyto situace připravení a dokázali rychle a účinně poskytnout pomoc," řekl k výcviku mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Před vstupem na jihomoravské vodní plochy varuje také Povodí Moravy. „V současnosti se tloušťky ledu na vodních nádržích pohybují maximálně v řádu jednotek centimetrů, proto nedoporučujeme vůbec na led vstupovat. Některé vodní nádrže nejsou zamrzlé vůbec," uvedl mluvčí Petr Chmelař. Pohyb na zamrzlých rybnících a nádržích za účelem zimních sportů je pouze na vlastní nebezpečí.

Na některé vodní plochy nesmějí lidé vstupovat vůbec. Vodní nádrže Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolinka, Koryčany, Landštejn, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo jsou vodárenské nádrže s vymezenými ochrannými pásmy, kde platí všeobecný zákaz vstupu.

Ohodnoť článek

Foto HZS JMK

Štítky hasiči, policie, Brněnská přehrada, záchrana, vodstvo, vodní nádrž, Jaroslav Mikoška, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Led na Brněnské přehradě není bezpečný. Hasiči trénovali záchranu lidí z vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.