Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prodejci mohli dál prodávat. Brno čelí kritice za vyklizení podchodu od občanské iniciativy

Vyklízení brněnského podchodu pod hlavním nádražím doprovází emoce. Město kritizují aktivisté, kteří poukazují na to, že magistrát prodejce vystěhoval i přes to, že neví, kdy začne s očekávanou rekonstrukcí. Kvůli tomu město přichází o peníze. Radnice ale postup brání a tvrdí, že postupovala standardním způsobem.

Brno začalo s vyklízením nevzhledného prostoru začátkem roku. Chce si tak připravit lokalitu pro budoucí rekonstrukci. Aktuálně už získalo všechny klíče od dvaadvaceti buněk, kterých se vyklízení týká. Prostřednictvím městské firmy Brněnské komunikace, jež jsou správcem objektu, nyní zahájilo jejich demontáž a likvidaci.

Nájemní smlouvy byly s primárními pronajímateli ukončeny k 31. prosinci 2021. K tomu datu totiž skončilo stavební povolení pro dotčené stánky v podchodu,“ sdělil Drbně mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek, podle něhož nájemci, kteří dále pronajímají stánky prodejcům, věděli o postupu města předem.

Očekávána rekonstrukce budí emoce

Se samotným projektem na zkrášlení objektu pod brněnským vlakovým nádražím se vytasilo vedení radnice koncem listopadu. Záměr přeměnit prostor umožnilo vyřešení majetkoprávních vztahů, které byly jednou z hlavních překážek, proč veřejné prostranství pocházející z osmdesátých let minulého století nepodstoupilo proměnu. 

Proti postupu magistrátu se ale ohradila občanská iniciativa Zachraňme podchod, která peticí bojuje za práva prodejců či budoucí podobu prostoru. Upozorňuje na to, že celá akce radnice nastala předčasně.

Po vyklizení části stánků v podchodu pod brněnským hlavním nádražím jsme svědky toho, že město nepostupovalo koordinovaně a určitý počet prodejen nemůže z důvodu běžících sporů vyklidit. Částečné vyklizení bylo předčasné, občané přišli o své služby, stánkaři o živobytí a počátek rekonstrukce je v nedohlednu,“ uvedl Tomáš Uher, koordinátor petice. 

Prodejci mohli dál prodávat

Podle náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) by mohla začít plánovaná první etapa rekonstrukce, která se týká prostor od obchodního domu Tesco po průchody na nástupiště a do odbavovací haly, letos v létě.  Záleží na rychlosti povolovacích procesů a výběru zhotovitele.  Naopak ohledně stánku pod tramvajovými zastávkami město vede soudní spory a není zřejmé, kdy skončí. Tato část má být součást druhé etapy rekonstrukce.

Uher připouští, že prodejci o záměrech radnice věděli dopředu. Vzhledem ale k tomu, že není jasné, kdy začne rekonstrukce, mohli podle něj stále prodejci stále podnikat.

Prodejci podali městu žádost o krátkodobý pronájem vyklizených prodejen s finančními zárukami a kaucemi, že prostor vyklidí ihned, kdykoliv město bude potřebovat. Město na tyto nabídky nereaguje, přičemž každý měsíc přichází až o jeden milion korun z veřejných financí, které by mohlo do počátku rekonstrukce pravidelně inkasovat,“ sdělil Uher.

Radnice ale postup hájí. „Pokud by se mělo pokračovat v činnosti, musel by vlastník požádat o povolení. Je však otázkou, zda by byl jeho zisk pravděpodobný, a to vzhledem k aktuálním zákonným normám, například hygienickým,“ vysvětlil Poňuchálek, který uvedl, že provozovatelé stánků mají dále možnost požádat o umístění stánku nebo mobilního zařízení na základě zvláštního užívání komunikace. 

Nevíme, co s námi bude. Prodejci opouští brněnský podchod

Dlouho očekávaná rekonstrukce podchodu pod brněnským hlavním nádražím je na spadnutí. Město dalo výpověď společnosti, která pronajímala část stánků. Mnozí prodejci zavírají své stánky po více než dvaceti letech. Nyní obchodníci neví, co s nimi...

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Podchod, Nádraží, rekonstrukce, radnice, Brněnské komunikace a.s., Petr Hladík, Tesco, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Křitel

Prodejci nedostali výpověd ze dne na den. Na to se měli připravit, tak nevim co fňukají...

Středa, 12. ledna 2022, 13:00Odpovědět

Prodejci mohli dál prodávat. Brno čelí kritice za vyklizení podchodu od občanské iniciativy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.