Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně začaly fungovat první polopodzemní kontejnery

K pro Brňany již známým podzemním kontejnerům, které nabízejí velkokapacitní sběr odpadu, přibyla v moravské metropoli další novinka. Novým typem jsou polopodzemní velkoobjemové nádoby. Kontejnery s velkým vhozovým otvorem a zároveň dostatečnou kapacitou využijí lidé v Maloměřicích.

Polopodzemní kontenery doplnily stávající třicítku podzemních kontejnerů, která je v Brně denně využívaná. První nádoby, jež jsou do země zapuštěny jen z poloviny, se nacházejí na ulici Vrbí a tento týden je čekají první svozy odpadu. Zásobníky jsou určeny pro sběr skla, papíru a plastu a společnost SAKO Brno, která se o svoz stará, je plánuje kontrolovat denně. „Papírový odpad se bude vyvážet v pondělí, ve středu a v pátek, sklo ve středu a plast v úterý, ve čtvrtek a v sobotu,“ vysvětlil žabovřeský místostostarosta Filip Leder (KDU-ČSL), který je předsedou představenstva SAKO Brno.

Výhodou polopodzemních nádob je jejich komfortnější užívání. Brňané vhazují odpad širším vhozovým otvorem. Smetí pak padá z výšky dvou a půl metrů a v nádobě je hutněno vlastní vahou. Skladování pod zemí zajišťuje omezení zápachu a zároveň posílení požární bezpečnosti i ztížení nežádoucích návštěv hlodavců či domácích zvířat.

Nadzemní otvor je v případě nových nádob podobný klasickým kontejnerům. „Nedochází k ucpávání vhozových šachet, což je bohužel občasná bolest podzemních kontejnerů, pokud je do nich vkládán odpad nedostatečně natrhán či sešlapán. Z důvodu ucpaného vhozu jsme občas vozili zbytečně prázdné kontejnery s jinak velkou kapacito,“ dodal Leder s tím, že věří, že se novinka rozšíří také do dalších brněnských městských částí.

Park u ulice Vrbí je dlouhodobě vytíženým sběrným místem. Polopodzemní kontejnery jeho dosavadní kapacity téměř zpětinásobí. Kapacita kontejneru na sklo jsou tři metry krychlové, zásobníky na plast a papír mají shodný objem pět metrů krychlových. Nádoby jsou první svého druhu na jižní Moravě.


Nové kontejnery v Maloměřicích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SAKO Brno

Štítky sako, kontejnery, odpad, kontejner, Brno, Maloměřice, sklo, SAKO Brno, Filip Leder, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začaly fungovat první polopodzemní kontejnery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.