Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno se nezajímá o dlužníky, vadí studentům. Vystoupili před magistrátem

Příležitost zbavit se exekucí a dostat novou šanci na lepší život. Milostivé léto nabízí obyvatelům České republiky, kteří dluží nesoukromým organizacím, odpuštění sankcí. Zatímco Praha a její městské části vedou informační kampaň, jež se možnosti zbavení se dluhů věnuje, v Brně se o Milostivém létě příliš nemluví.

Na neochotu informovat dlužníky o příležitosti úlevy od sankcí se dnes dopoledne rozhodli upozornit aktivisté z Masarykovy univerzity. Necelá desítka studentů se s několika transparenty a velkým informačním plakátem sešla před budovou brněnského magistrátu na Dominikánském náměstí, aby nahlas přečetla výzvu určenou primátorce Markétě Vaňkové (ODS). Dopis apeluje na propagaci Milostivého léta, tedy akce, která je pro mnoho dlužníků jedinou šancí na návrat do běžného života.

Milostivé léto se týká exekucí, v nichž je věřitelem veřejnoprávní subjekt. Jde o dluhy státu, krajům, obcím, pojišťovnám, dopravním podnikům, České televizi, Českému rozhlasu apod. Možnost zbavit se pohledávek trvá do 28. ledna.

Milostivé léto dává dlužníkovi možnost zaplatit pouze původní dluh a k tomu poplatek exekutorovi, bez jakýchkoli sankcí, jež mnohdy šplhají do desetitisíců a statisíců korun. Veřejné instituce tak získají alespoň část z dluhů, které by se mnohdy vůbec nesplatily. „Aby k tomuto oboustranně výhodnému obchodu došlo, je nutná jedna věc. Dlužníci musí vědět, že takováto příležitost je. Z dostupných informací bohužel vyplývá, že velká část o tomto institutu vůbec neví. Mnoho zodpovědných radnic proto své dlužníky začalo kontaktovat a informovat, například rozesláním dopisu,“ uvedli studenti.

Právě informovanost podle studentů v čele s Vojtěchem Vašákem v moravské metropoli chybí. „V Praze jsme zaznamenali automatický způsob, jakým radnice o Milostivém létě informovaly. Chtěli jsme vědět, jak k tématu přistupuje Brno. Přišla nám odpověď, že o Milostivém létě neinformují, a to od magistrátu i městské části Královo pole,“ vysvětlil Vašák, který v Brně studuje na Fakultě sociálních studií a Právnické fakultě Masarykovy univerzity.

Propagace krátkým článkem

Odbor rozpočtu a financování brněnského magistrátu v reakci na Vašákův dotaz odvětil, že magistrát nemá ze zákona vycházející povinnost o akci informovat a k Milostivému létu již zveřejnil článek na webových stránkách města Brna. To ale podle studentů nestačí. Na protest proti neochotě brněnských radnic proto pověsili studenti na vrata Nové radnice velký informační leták a symbolicky jej přibili kladívkem.


Výstup brněnských studentů před magistrátem.

 

Podle odhadů se o Milostivém létě dozví zhruba dvacet procent českých dlužníků. O akci, která odstartovala v říjnu, informoval v Brně magistrát pouze krátkým článkem, a to 9. prosince. Šance na výhodné zbavení se exekucí přitom trvá pouze do 28. ledna. „Naprosto základní věcí by bylo cílené zasílání dopisu dlužníkům. Je to standardní běžná komunikace. Brno k tomu má nejen právo, ale z našeho pohledu i určitou povinnost,“ řekl Vašák.

Možnost oddlužení se týká také lidí, kteří mají nesplacené pohledávky u brněnského dopravního podniku. Stačí totiž jedna cesta bez jízdního dokladu a sankce se vyšplhají na několikanásobek pokuty. Osob, které se v podobně situaci ocitly, jsou v Brně podle mluvčí Dopravního podniku města Brna Hany Tomaštíkové tisíce. „Evidujeme pět tisíc dlužníků, kteří u nás mají dvě až deset nezaplacených pokut v celkové výši šedesáti miliónů korun," řekla mluvčí. K dnešnímu dni přitom Milostivého léta využilo jen osmapadesát z nich.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Milostivé léto, studenti, dluhy, dlužník, Brno, léto, magistrát, Praha, Česko, Dopravní podnik města Brna, Masarykova univerzita, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaclav Petr

Asi studenti nepochopí že dlužníci z Brna zdaleka nemaj jednu exekuci ale několik exekucí za sebou který jsou řádech desítky i stovky tisíc samotného dluhu. Pro takoví dlužníky pomuže jen provaz a pevná větev u stromu.

Středa, 22. prosince 2021, 14:31Odpovědět

Brno se nezajímá o dlužníky, vadí studentům. Vystoupili před magistrátem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.