Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Jihomoravský kraj nalije miliony do záchytek

Protialkoholní záchytnou stanici na jižní Moravě bude nadále zajišťovat Psychiatrická nemocnice Brno. Jihomoravský kraj jí dá na příští tři roky na provoz 39 milionů korun, uvedl krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala (ODS). Stanice loni evidovala 2362 záchytů, což je meziročně o pětinu méně. Důvodem je omezení provozu kvůli pandemii koronaviru. ČTK to už dříve sdělil přednosta primariátu pro léčení návykových nemocí Jiří Pokora.

Návrh na uzavření smlouvy na roky 2022 až 2024 schválila krajská rada. „Kraj je povinen zajistit poskytování protialkoholní a protitoxikomanické záchytné služby na svém území. Proto uzavřeme opět smlouvu s Psychiatrickou nemocnicí Brno, která má pro zajištění této služby technické a personální vybavení v souladu s platnou právní úpravou,“ uvedl Kasala.

Podle něj kraj uzavře smlouvu na tři roky a zaplatí za to 39 milionů, čili 13 milionů korun za rok. V předešlých letech byla smlouva na roky 2019 až 2021 na částku 28,5 milionu korun, tedy ročně na 9,5 milionu.

V Brně bylo loni na záchytné stanici, která má 13 lůžek, 1882 mužů a 480 žen. Ve srovnání s rokem 2019 byl pokles o 519 lidí. Záchytná stanice v Brně funguje od roku 1974, podle Pokory tam pracuje kolem deseti sester a ošetřovatelů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto praha.eu

Štítky Jmk, záchytka, Alkohol, Dotace, Jihomoravský kraj, Brno, pandemie covidu-19, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj nalije miliony do záchytek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.