Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Park v Hruškách kompletně zničilo tornádo. Novou podobu plochy navrhnou studenti

Tornádo, které se na konci letošního června prohnalo mimo jiné taky obcí Hrušky na Břeclavsku, poničilo kromě obecních i soukromých budov také tamní centrální park. Důsledky poškození ničivým tornádem vyřeší studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici, kteří navrhnou revitalizaci plochy.

Studenti brněnské univerzity se ve svém návrhu budou muset vyrovnat s překážkami v podobě poškození povrchu tornádem i nejnovějšími požadavky, které souvisí s klimatickou změnou a extrémními výkyvy počasí. Hlavním úkolem bude vrátit do parku vzrostlou zeleň. Po řádění tornáda totiž na místě nezůstaly téměř žádné z původních stromů.

Do návrhu revitalizace parku v Hruškách se zapojí pět studentských týmů. „Obecně platí, že preferujeme, aby se studenti vyšších ročníků zapojili do praktické výuky. V daném případě tedy nejen do projektování na papíře, ale aby se museli zároveň vyrovnat i s náročnou prací v terénu, což toto zadání beze zbytku splňuje," řekl Přemysl Krejčiřík ze Zahradnické fakulty MENDELU.

S výsledky návrhu, který později doplní specialisté na inženýrské sítě, přijdou studenti v únoru. Hotovou práci pak posoudí komise složená ze zástupců Nadace partnerství, pedagogů MENDELU a obce Hrušky. Na nové stromy se můžou lidé z Hrušek těšit již na jaře příštího roku, kdy by měla být vyřízena potřebná povolení k jejich výsadbě.

Podle Krejčiříka je studentský projekt tohoto typu ojedinělý. „Pro studenty jde o naprosto unikátní situaci, kdy je vlastně trénujeme na věci spojené s klimatickou změnou, což jsou v podstatě nové výzvy krajinářské architektury založené na posledních poznatcích práce s takzvanou modrozelenou infrastrukturou jako je zasakování vody, udržení vody na stanovišti nebo práce s případnými přebytky vody, co spadnou v jednom okamžiku," dodal.

Ohodnoť článek

Foto MENDELU

Štítky hrušky, tornádo, park, revitalizace, Mendelova univerzita v Brně, okres Břeclav, Nadace Partnerství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park v Hruškách kompletně zničilo tornádo. Novou podobu plochy navrhnou studenti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.