Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Svatomartinská vína budou letos mimořádně kvalitní, hlásí odborníci

Svatomartinská vína, která jsou tradičně první vína nového ročníku, patří k nejkvalitnějším za posledních několik let. Tvrdí to odborníci a degustátoři, kteří první várku letošního vína otestovali a zhodnotili. Lidé si sklenkou svatomartinského přiťuknou tradičně 11. listopadu i na náměstí Svobody, kde se odehraje obří košt.

K posouzení dostali porotci tento týden celkem 280 vín od 62 vinařských firem, které usilují o to, aby jejich láhev vína mohla nést označení Svatomartinské. Prvním kolem hodnocení neprošlo pouze dvanáct vín. Celková úspěšnost je tak historicky jedna z nejvyšších, jakou komise pamatuje.

Měl jsem možnost letos ochutnat velkou část svatomartinských vín a mohou s čistým svědomím říct, že letošní ročník bude jeden z nejlepších, co se do kvality za celou svoji historii,“ sdělil hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz

Podle Babisze ocení lidé letošní bílá a růžová vína především díky jejich výrazné aromatice a svěžesti. Červená vína jsou zase hravá se svěží kyselinkou. Ve vůni a chuti připomínají luční květy, černý rybíz nebo višně. Nejčastější odrůdou, která uspěla v náročném hodnocení porotců, je Müller Thurgau. Očekává se, že vinaři přihlásí svá vína ještě do druhého kola. „Zájem vinařů se vrátil a s ním i více než dva miliony lahví svatomartinských vín,“ těší Jaroslava Machovce, ředitele Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům. 

Košt bude, ale…

Svatomartinské slavnosti jsou tradičně spojeny s koštem, který se odehrává na brněnském náměstí Svobody, na němž se představuje stovka vzorků od sta vinařů. Akce se loni kvůli covidové pandemii zrušila, letos pořadatelé věří, že se situace nebude opakovat. „Máme v podstatě jen dvě varianty. Buď se akce uskuteční, nebo ne. Pevně ale doufám, že letos bude možné slavnosti uskutečnit,“ uvedl Machovec, který doufá, že svatomartinským si lidé připijí rovněž v restauracích. Loni totiž nebylo kvůli epidemiologické situaci možné do vnitřních prostor restaurací zasednout. 

Ohodnoť článek

Foto Archiv Drbna

Štítky víno, Brno, Košt, Svatomartinské, svatomartinské víno, vinařství, Jaroslav Machovec, Vinařský fond

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatomartinská vína budou letos mimořádně kvalitní, hlásí odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.