Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krev v kašnách a protesty na střeše. Aktivisté brojí proti bezpečnostnímu veletrhu

, aktualizováno 6. října 2021, 13:06

V Brně dnes slavnostně odstartoval po dvou odkladech bezpečnostní veletrh IDET, na němž se představují nejnovější obranné a bezpečnostní technologie. Veletrh zvedl ze židle aktivisty, kteří na protest proti konání akce vodu brněnských kašen zbarvili do ruda a svůj názor projevili také přímo na střeše brněnského výstaviště.

Mezinárodních veletrhů se letos účastní bezmála 500 firem z 27 zemí světa. Bezpečnostní veletrh IDET, který se koná v moravské metropoli od roku 1993, patří mezi významnou událost ve střední Evropě a obecně obor patří k důležitým exportním odvětvím ČR. Aktivisté ale pravidelně proti výstavářské akci brojí. Tentokrát tím, že pomalovali chodníky nápisy VELETRH SMRTI nebo nabarvili vodu brněnských kašen do ruda, což má symbolizovat krev.


Kašna na brněnském náměstí Svobody byla terčem útoku aktivistů

Tradičně se na něm scházejí delegace z nesvobodných zemí s tuzemskými i zahraničními zbrojaři, aby za jejich pomoci mohli utlačovat vlastní obyvatelstvo, šikanovat lidskoprávní aktivisty a advokátky lidských práv a destabilizovat své regiony. České zbraně přilévají olej do ohně v konfliktech po celém světě, zatímco si čeští zbrojaři plní kapsy,“ hlásí aktivisté, kteří materiály zaslali redakci, aniž by uvedli, k jaké organizaci patří.

Červená barva například teče ve fontáně před Janáčkovým divadlem nebo na náměstí Svobody, které má ve správě Veřejná zeleň města Brna (VZMB). Na dotaz redakce uvedli zástupci zeleně, že událost v současné době řeší s policií. 

Kašny jsme vypnuli. Hasiči odebrali vzorky, abychom zjistili, o jaké látky se jednalo. Nyní musíme zařízení vypustit a vyčistit. V tuto chvíli nevíme, na kolik čisticí práce vyjdou. Bude záležet, jak moc budou náročné. Předpokládáme ale, že náklady budou činit něco okolo deseti tisíc korun,“ řekla Drbně Kateřina Novotná z VZMB. Naopak vedení veletrhů iniciativu aktivistů odmítlo komentovat.

Fontána před Janáčkovým divadkem

Aktivisté zaútočili na výstaviště

Aktivisté prostestující proti propagaci zbraní jako běžného zboží se dnes objevili také přímo na výstavišti, kde vystoupili na střechu hlavního vstupu. „České zbraně rozdmýchávají ohně konfliktů po celém světě. Zbrojařským firmám přitom nikdy nešlo o mír či ukončení konfliktů, neboť to by jejich nechutný byznys jen poškodilo. Čím více konfliktů, tím více prodaných zbraní, tím větší zisk," uvedli členové kolektivu NeBoj.

Na střechu se za silného deště postavili společně s rudým transparentem s nápisem Válka začíná tady. Menší skupina lidí stála na místě se světlicemi a dýmovnicemi v rukou do doby, než je policisté vyzvali k opuštění místa. Před areálem brněnského výstaviště se zároveň objevily nápisy na zemi, které odkazovaly na nesouhlas s pořádáním veletrhu IDET.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Zato, kolektiv NeBoj

Štítky Brno, BVV, IDET, Výstaviště, Aktivisté, veletrh, kašna, střecha, Brněnské výstaviště, Česko, střední Evropa, Kateřina Novotná, Janáčkovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krev v kašnách a protesty na střeše. Aktivisté brojí proti bezpečnostnímu veletrhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.