Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně prodávali na náměstí aktivisty

Netradiční zážitek si odnesli lidé v Brně, kteří odpoledne procházeli centrem moravské metropole. Na Malinovského náměstí zavítala parta aktivistů bojující za práva zvířat, aby svérázným způsobem protestovala proti veletrhu Animal Tech spojený s Národní výstavou hospodářských zvířat, která se odehrává až do středy na brněnském výstavišti.

Členové spolku Kolektiv pro zvířata si pro kolemjdoucí připravili vystoupení spojené s dražbou lidských otroků. Náplň programu spočívala v tom, že si lidé měli možnost symbolicky koupit aktivistu v řetězech sedícího na slámě. Přívrženci hnutí tím chtěli poukázat na údajnou podobnost mezi lidskými a zvířecími otroky a vyjádřit nesouhlas s konáním Národní výstavy hospodářských zvířat. Do areálu brněnských veletrhů přicestovala téměř tisícovka kusů koní, krav, ovcí i prasat. 

Aktivistům ale vadí, že se zvířecími účastníky veletrhů se zachází špatně a degradují se pouze na komodity. „V moderní době již nemusíme k přežití využívat zvířata, stejně jako nemusíme využívat lidských otroků pro naše pohodlí. Přesto jsou tyto živé bytosti degradovány na stroje na maso, mléko, kůži, tak jako kdysi byli lidé degradováni na pouhou pracovní sílu bez schopnosti emocí a bolesti. Každý si může vybrat stranu, proč tedy vybírat stranu otrokářů?“ domnívá se členka Kolektivu pro zvířata, Kristýna Dobšínská, podle níž živočišná produkce a intenzivní zemědělství výrazně přispívají ke klimatické změně a také mají negativní dopady na životní prostředí a lidské zdraví.

Veletrh potrvá až středy 

Letošní Animal Tech spojený s Národní výstavou hospodářských zvířat, o němž jsme informovali v neděli, láká na představení chovatelských technologií i nejslavnější krávu Česka Bertu. Jedná se o první velký veletrh konaný po covidové pauze. Akce potrvá až do středy. „Připravili jsme národní šampionáty plemen masného skotu, holštýnského skotu, skotu Jersey či plemene brown swiss. Uskuteční se i soutěžní přehlídky hojně zastoupeného českého strakatého skotu či normandského skotu,“ popsala ředitelka projektu Lucie Vymazalová.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Aktivisté, BVV, Protest, veletrh, výstava, hospodářské zvíře, Brněnské výstaviště, Česko, Jersey

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně prodávali na náměstí aktivisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.