Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Brna přijela kráva Berta i vítězka Velké pardubické. Začal veletrh Animal Tech

Na brněnské výstaviště přijela téměř tisícovka kusů koní, krav, ovcí i prasat, která je součástí dnes zahájeného veletrhu. Animal Tech spojený s Národní výstavou hospodářských zvířat láká na představení chovatelských technologií i nejslavnější krávu Česka Bertu.

Dvanáct kamionů plných stájových technologií, tři kamiony pilin a další vozy se senem i slámou. Brněnské výstaviště se počínaje dnešním ránem proměnilo v "největší kravín na světě“. První velký veletrh konaný po covidové pauze potrvá až do středy. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program zahrnující ukázky výcviku koní, workshopy či módní přehlídku. „Připravili jsme národní šampionáty plemen masného skotu, holštýnského skotu, skotu Jersey či plemene brown swiss. Uskuteční se i soutěžní přehlídky hojně zastoupeného českého strakatého skotu či normandského skotu,“ popsala ředitelka projektu Lucie Vymazalová.

Mezi dojné krávy, jež našly zázemí v pavilonu P, se letos dostala také čerstvá matka a známá sběratelka cen kráva Berta z družstva Proagro Radešínská Svratka. Berta je nejstarší krávou společnosti, ale také třínásobnou vítězkou výstavy v Mžanech, dvojnásobnou vítězkou výstavy v Košicích či jedničkou Národní výstavy hospodářských zvířat, jež se v Brně konala roku 2015. „Legendární kráva Berta je zvíře, podle kterého vznikla dokonce i dětská kniha. Berta, která pochází z hlavního města strakatého skotu, se opět vrací na výstaviště. Navíc se nedávno otelila," připomněl místopředseda představenstva Českomoravské společnosti chovatelů Josef Kučera.

Dojná kráva na veletrhu Animal Tech

Berta ale není jediným slavným zvířetem, které na brněnské výstaviště první zářijový týden zavítalo. Mezi přítomnými koňmi ubytovanými pod postavenými stany si totiž své místo našla také Orphée des Blins. Klisna je bývalou dostihovou závodnicí a trojnásobnou vítězkou Velké pardubické, kterou absolvovala s žokejem Janem Faltejskem. Na Animal Tech se předvedla v rámci nedělní přehlídky koní, jež se konala ve čtyři hodiny.

Na výstavišti se sešlo celkem 150 vystavitelů se zvířaty, stánky, zemědělskou technikou i regionálními potravinami, což je asi čtvrtinový pokles oproti poslednímu předcovidovému ročníku konanému roku 2019. „Pokles zaznamenáváme zejména u firem se zemědělskou technikou. Ta ovšem není hlavním tématem výstavy, jde především o technologie a krmiva pro chovatele zvířat,“ vysvětlila Vymazalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky veletrh, bvv, výstaviště, zvířata, technika, zemědělství, kráva, Brno, Brněnské výstaviště, výstava, Velká pardubická, Česko, Josef Kučera, Jan Faltejsek, Jersey

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna přijela kráva Berta i vítězka Velké pardubické. Začal veletrh Animal Tech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.