Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno otevřelo v Židenicích sběrný dvůr, lidé tam ale zatím nesmí

Lidé v brněnské části Židenice čekali více než sedm let na to, než se jim otevře sběrné středisko odpadu. Nyní se jej dočkali v ulici Lazaretní, kde se zařízení v polovině srpna slavnostně otevřelo. Potíž je ale v tom, že lidé s odpadem tam zatím nesmí, protože středisko nemá potřebnou kolaudaci.

Chybějící kolaudace není jediným nedostatkem nového střediska, které se dočkalo přestřižení pásky 12. srpna i za přítomnosti čelních představitelů magistrátu a firmy. Provozovatel, jímž je společnost SAKO BRNO, zatím neobdržel ani takzvané povolení o předčasné užívaní stavby. Návštěvníky tak u hlavní brány už několik dní vítá nápis „Z technických důvodů došlo k odkladu otevření“, což mnohé lidi v Židenicích nepříjemně překvapilo. 

Viděl jsem na internetu fotky nového sběrného dvora. Myslel jsem, že je otevřený, ale pro jistotu jsem se tam přišel ještě podívat, protože už dlouho se chystám odvézt z garáže pneumatiky. Jenže je zavřeno, tak si chvíli ještě počkám," diví se židenický senior Ladislav Horák. 

Překvapení jsou i na radnici

Nejen místní lidé se divili, že sběrný dvůr ještě nefunguje. Překvapení zavládlo i na radnici městské části. „Vrátil jsem se zrovna z dovolené a hned se šel na středisko podívat. Že není otevřené, mě překvapilo. Začal jsem proto pátrat po příčině a zjistil jsem, že dvůr není zkolaudován,“ popisuje židenický místostarosta Petr Kunc (Spolu pro Židenice).

Kuncovi vadí, že se slavnostní otevření uskutečnilo i přes to, že stavba neměla potřebná povolení. Kritizuje přitom i prvního náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL), jenž se akce zúčastnil.

Myslím si, že náměstek Hladík si mohl počkat na povolení a nemást občany slavnostním otevíráním, navíc v době dovolených. Přijde mi to zbytečné," myslí si Kunc. 

Náměstek se brání

Náměstek primátorky Brna, které se podílelo na celé investici, jež vyšla na 10 milionů korun, Petr Hladík se ale kritice brání. Tvrdí, že stavbu si město převzalo od stavební firmy v době, kdy už na úřadě městské části ležela žádost o předčasné užívaní stavby a kolaudaci. Čeká se tak, až dokumentu vyhoví úředníci.

Nemůžu za to, že městská část Židenice nestihla nebo nechtěla doteď schválit všechna povolení. Dvůr se otevře, až budou všechny potřebné dokumenty vydány. Se zástupci městské části jsme se bavili, že by to mělo být nejpozději na konci srpna,“ myslí si Hladík, který zmínil, že informace o možném zpoždění zazněla při slavnostním otevírání střediska.

Žádost se nevyřídí za čtyři dny

Starosta městské části Židenice Aleš Mrázek (ANO), jenž rovněž přestříhával pásku, uvedl, že otevření sběrného střediska odpadů místní lidé dlouhodobě vyhlíželi. Poslední zařízení tohoto druhu, které se nacházelo za Židovským hřbitovem, totiž v roce 2014 vyhořelo. Podle něj ale není vina úředníků, že středisko ještě nezahájilo provoz.

„Žádost o zkušební provoz a předčasné užívání stavby nám dorazila na úřad jenom čtyři dny před samotným přestřihnutím pásky. To je skutečně velmi pozdě, adekvátní by to bylo minimálně třicet dnů předem. Navíc stavební úřad, který povolení schvaluje, patří pod státní zprávu a nikoli samosprávu,“ vysvětluje šéf židenické radnice.

Otevře se za několik dnů

Předseda představenstva SAKO BRNO, jež židenické odpadové centrum provozuje, Filip Leder (KDU-ČSL), doufá, že by se dvůr mohl otevřít v řádu několika dnů. Zároveň připustil, že žádost mohla na úřad dorazit dříve. „My jsme v době přestříhávání pásky předpokládali, že by dvůr již mohl být otevřený. V každém případě je dokončený a čekáme již jenom na rozhodnutí o předčasném užívání od městské části. Žádost máme podanou od 4. srpna," tvrdí Leder. 

 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky sběrný dvůr, otevření, kolaudace, Židenice, Brno, odpad, Petr Hladík, SAKO Brno, Petr Kunc, Filip Leder, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno otevřelo v Židenicích sběrný dvůr, lidé tam ale zatím nesmí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.