Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Draží se dres hokejisty Gretzkyho, výtěžek věnuje obcím zasaženým tornádem

Dres legendárního hokejisty Wayna Gretzkyho, který patří mezi nejlepší hráče všech dob, je v české internetové dražbě. Výtěžek z podepsaného artefaktu poputuje na pomoc jihomoravským obcím, jež v červnu zasáhlo tornádo. Iniciativu zorganizoval kanadský hokejový svaz před turnajem v Břeclavi, kde se každoročně koná mezinárodní mládežnický turnaj hráčů do 18 let Hlinka Gretzky Cup.

Hokejový svátek, který se pravidelně v létě odehrává na břeclavském zimním stadionu, je sice minulostí, když jej letos ovládli trofej mladí Rusové, kteří zdolali ve finále Slovensko 7:2. Čeští junioři skončili až na šestém místě. I přes to, že čeští hráči zůstali bez medaile, tak se turnaj zapsal do historie nejen kvůli sportovním výkonům, ale také díky gestu kanadského národního týmu. Kanada se letos turnaje sice nezúčastnila, ale zorganizovala aukci dresu Wayna Gretzkyho, jehož výtěžek poputuje na pomoc jihomoravským obcím na Břeclavsku a Hodonínsku, jež zpustošilo tornádo.

„S reprezentací Kanady, která se letos turnaje bohužel nezúčastnila, jsme se domluvili, že regionu pomůžeme aukcí dresu s podpisem nejslavnějšího hokejisty planety. Vážíme si toho a chci poděkovat všem, kdo se na projektu podíleli – vedení Hockey Canada, vedoucím Edmontonu Oilers a především Waynu Gretzkymu,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Vlastnoručně podepsaný trikot historicky nejproduktivnějšího hráče NHL pochází z osmdesátých let minulého století, kdy Kanaďan válel v Edmotonu. Olejáře dotáhl k celkem čtyřem Stanley Cupům. Nyní se dres vyhlášeného kanonýra objevil na českém serveru, kam lidé pravidelně přihazují částky. V současné době činí nejvyšší příhoz něco přes 110 tisíc korun. Aukce končí příští pátek. Veškerý výtěžek pak půjde na obnovu jihomoravských vsí. 

Hokejisté pomáhají

Dres světové hokejové legendy není jedinou dobročinnou akcí, jíž se hokejisté snaží pomáhat jižní Moravě po tornádu. Například dražby hokejových relikvií uspořádaly české extraligové kluby – Liberec, Karlovy Vary, Olomouc, Pardubice, Plzeň, Sparta, Vítkovice či České Budějovice. Vydražil se například dres Martina Ručinského z roku 2010 či libereckého kapitána Ladislava Šmída. Peníze poslaly, ale i další organizace. Například brněnská Kometa darovala do veřejné sbírky půl milionu korun a zítra odehraje zápas ve Znojmě s místním Orly. Výtěžek ze vstupného se věnuje na právě jihomoravský obcím. O akci jsme informovali zde.

Ohodnoť článek

Foto NHL.com

Štítky hokej, Charita, Gretzky, Hlinka Cup, Wayne Gretzky, hokejista, tornádo, Břeclav, Kanada, Slovensko, National Hockey League, Edmonton Oilers, Stanley Cup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Draží se dres hokejisty Gretzkyho, výtěžek věnuje obcím zasaženým tornádem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.