Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Znojmo válčí s Olachy. Nesystémově, ozývá se kritika z kraje

Znojmo se pustilo do boje s nepřizpůsobivými spoluobčany, s jejichž náporem se v poslední době potýká. Do jihomoravského města se nedávno přistěhovalo několik romských rodin ze Slovenska i České republiky, které přispívají k vyšší kriminalitě. Radnice proto chystá zavést v centru bezdoplatkovou zónu, proti čemuž se ale zvedla vlna kritiky.

Bezdoplatková zóna slouží jako nástroj, jenž používají mnohá česká města, například Přerov, Sokolov či Karviná, proti spekulantům, kteří zneužívají sociální systém doplatků na bydlení. O zavedení opatření uvažují rovněž ve Znojmě, kde návrh dostal zelenou od radních. Důvodem je především fakt, že do historického centra zavítali společenský méně přizpůsobiví spoluobčané z východního Slovenska či Ústí nad Labem. Jedná se podle informací redakce převážně o olašské Romy.

Zatím se u nás nejedná o nic masivního, ale je potřeba hned na začátku vyslat všem jasný signál, že ve Znojmě o nepřizpůsobivé občany nestojíme. Tento problém se netýká lidí žijících v městských bytech, jelikož ti musí projít přísnými hodnotícími kritérii a porušení přísných podmínek znamená ukončení nájemní smlouvy. Jde o ubytované v soukromých bytech,” zdůvodnil znojemský starosta Jakub Malačka (nez.) návrh, který získal podporu vedení města.

Místo zážitku nakládačka

Mezi lidmi ze Znojma v souvislosti s novými Znojmáky roste nervozita a obavy. Místní například uvádí příklady, kdy mladá dívka láká chlapce na orální sex. Mladíky, kteří nabídce za sto korun neodolají, čeká ale místo příjemného zážitku pořádná nakládačka. Nedaleko v parku se totiž ukrývají přátelé slečny, kteří dobrodruhy zbijí a okradou. Dále lidé zmiňují, že se obávají chodit večer ven, zvláště kolem některých oblastí v historickém jádru.

Zástupce ředitele Městské Policie Znojmo Jiří Procházka případy v souvislosti s nově nastěhovanými rodinami blíže nekomentoval, připustil ale, že počty stížností v poslední době narostly. Zároveň dodal, že lidé mnohdy volají na linku 156 zcela bezdůvodně. „Evidujeme zvýšený nárůst stížností. Ne vždy se ale jedná o porušování zákona. Lidé například oznamují i to, že skupinka Romů sedí na lavičce a hlučně se baví, což ale není přestupek,“ sdělil Procházka

Kritika sociálního systému i kroků radních

Podle šéfa znojemské radnice využívají podnikatelé s chudobou nedostatků v sociálním systému. Od úřadu práce dostanou podnikavci za ubytování nového nájemníka doplatek na bydlení. Následně už nemají příliš zájem o to, jak se noví obyvatelé v bytě a domě chovají. V případě historického centra si navíc obchodníci můžou zažádat o dotaci na obnovu nemovitostí v památkové zóně. I proto radní plánují zavést opatření, jež má zabránit zneužívání sociálního systému doplatků na bydlení.

Proti kroku znojemské koalice, jež funguje ve složení ČSSD, KDU-ČSL, ODS a Pro Znojmo, se ale zvedla vlna nevole. Nejčastěji zní z neziskových organizací, nebo dokonce z vedení Jihomoravského kraje.

Vnímám to jako politické rozhodnutí, které není založené na konkrétních datech a mělo by se konzultovat s odbornou veřejností. Bezdoplatkovou zónu obecně nepovažujeme jako strana za systémové řešení, protože se v praxi neukázalo, že by se opatřením vyřešily problémy,“ řekla jihomoravská radní pro oblast sociální a rodinné politiky Jana Leitnerová (Piráti).  

Data nejsou, ale budou

Na to, že k přijetí rozhodnutí neměla radnice dostatek statistik a dat, narážel i stranický kolega Leitnerové, náměstek hejtmana Lukáš Dubec, který ze Znojemska pochází. Starosta se ale výtkám úřadu brání, podle něj se jedná čistě o záležitost místní samosprávy a přehledná data zatím nelze mít, jelikož je městská policie teprve sbírá. Město je získává například na webových stránkách přes anonymní formulář, prostřednictvím nějž mají lidé možnost hlásit případy. Na jeho vyhodnocení je ale zatím podle strážníků příliš brzy.

Dotazník funguje zatím velmi krátce. Lidé tam posílají různá oznámení. Některá se samozřejmě týkají zmiňované problematiky,“ uvedl Procházka.

Chcete město bez chudých

Na znojemské vedení míří kritické hlasy i kvůli tomu, jak se návrh schvaloval. Například znojemští Piráti, kteří jsou opoziční stranou v místním zastupitelstvu, vyčítají radním, že citlivý návrh předem neprojednali v odborných komisích. Starosta postup brání s tím, že komise mají pouze poradní funkci a jejich doporučeními se rada nemusí řídit. I tak ale schytává kritiku, že k zavedení zón stále chybí více informací.

Bezdoplatková zóna je pouze provizorní řešení. Bohužel město z něj dělá systémové řešení. Pan starosta se dokonce vyjádřil tak, že pokud se lidé přesunou jinam, bude město dále rozšiřovat zóny. To je proti řešení problému. Bezdoplatkové zóny mají vyhnat konkrétní obchodníky s chudobou, ale rozhodně ne obehnat centrum jakéhokoli města, ze kterého se tímto akorát stane VIP zóna, v níž není místo pro chudé,“ popsala Jana Logrová (Piráti), která je členkou místní pirátské organizace.

Pomoci má schůzka

Místostarosta Znojma Jan Grois (nez.) podobně jako jeho kolegové z koalice zvedl ruku pro návrh bezdoplatkových zón. Povyk, který kvůli záměru nastal, jej nepřekvapuje. „Očekávali jsme, že rozhodnutí vzbudí emoce. Proto nás kritika nepřekvapila. Budeme nyní čekat na výsledky jednání se zástupci kraje,“ vyjádřil se Grois, jenž na sebe podobně jako Malačka nedávno upozornil tím, že vystoupil z ČSSD.

Právě Groisem zmiňované jednání s krajskými zástupci má pomoci zmírnit napětí. Ke schůzce má dojít příští týden. Leitnerová uvedla, že chce z pozice kraje nabídnout pomoc a vést nad problematikou diskuzi, i když dodává, že jako krajská radní nemá možnost rozhodnutí samosprávy nijak zvrátit. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, Bezdoplatková zóna, Opatření, Chudova, Menšiny, Slovensko, Česko, bydlení, Jana Leitnerová, historické jádro města, Česká pirátská strana, radnice, Jan Grois, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

komunisti je drželi na uzdě....co jste si v sametovém puči vycinkali klíčkama s pseudohavloidy...to dnes máte, tak si to užívejte

Pátek, 30. července 2021, 20:52Odpovědět

Znojmo válčí s Olachy. Nesystémově, ozývá se kritika z kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.