Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na svátek věrozvěstů vyvěsily obce moravské vlajky, zájem roste

Více než tisíc radnic vzdává dnes na svátek věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje hold Moravě. Na znamení úcty, více než tisícileté tradici někdejšího samosprávního celku i připomínky příchodu duchovních patronů vyvěsilo bezmála 1600 obcí moravskou vlajku. Jejich počet navíc každý rok roste.

Akci organizuje již podvanácté Moravská národní obec. K iniciativě Za vyvěšování moravské vlajky se letos přidala Olomouc, Třebíč, Velké Meziříčí nebo Štramberk na Novojičínsku. Žlutočervená vlajka s moravským erbem vlaje rovněž tradičně na budově hejtmanství Jihomoravského kraje, radnici města Brna i jeho městských částí. Přesný počet zapojených odhadují organizátoři na celkem 1582 (z celkem asi 1900 obcí), což je o zhruba třicet více než v předchozím roce. 

„Cílem tohoto počinu je připomínka příchodu sv. bratří Cyrila a Metoděje, patronů Moravy a spolupatronů Evropy, na Velkou Moravu a jejich civilizační přínos. Vyvěšením vlajky Moravy chceme upozornit na odkaz tisícileté historické země Moravy, která je základem našeho státu. Vzdáme tak poctu Moravě s její nezaměnitelnou kulturou, bohatou historií a tradicemi,“ sdělila Drbně koordinátorka akce a místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová, podle níž je vyvěšením moravské vlajky symbolickým vyjádřením úcty k rodné zemi, jejím tradicím, svébytné kultuře a bohaté historii.

Osobnost Moravy

Součástí aktivit spolku je také vyhlašování ankety Osobnost Moravy. Letos se o cenu, kterou v minulosti získal například hudebník Roman Horký z kapely Kamelot nebo publicista Jiří Jilík, utká pět významných Moravanů. Nominaci získal například vinař Miloš Michlovský, historik Jiří Pernes, výtvarník Radomír Surma, mistryně rukodělného umění Jarmila Vítoslavská nebo dvacetinásobní mistři světa v kolové bratři Jan a Jindřich Pospíšilovi. Hlasování potrvá do konce roku. 

        

Ohodnoť článek

Foto Facebook: Dambořice/Zbyněk Pastyřík

Štítky Morava, Vlajka, Věrozvěsti, svátek, Iniciativa, Historie, Cyril a Metoděj, Moravská národní obec, Moravská vlajka, Brno, Olomouc, Jiří Pernes, Jiří Jilík, Jindřich Pospíšil, Roman Horký, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na svátek věrozvěstů vyvěsily obce moravské vlajky, zájem roste  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.