Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Den poté. Pomoc postiženým katastrofou přichází od dobrovolníků i státu

, aktualizováno 25. června 2021, 10:21

Silné bouře, které včera večer pustošily především Břeclavsko a Hodonínsko, si vyžádaly oběti na životech a majetcích obyvatel. Lidé přišli o své nejbližší, střechy nad hlavou, auta i živnosti. S důsledky živelné katastrofy se přímo na místě vypořádávají složky integrovaného záchranného systému. Důležitou podporu poskytují solidární lidé, kteří postiženým nabízejí ubytování či potraviny. Finanční pomoc přichází také od státu.

Stát přislíbil mimořádnou pomoc

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) zajistí stát občanům postiženým katastrofou mimořádnou pomoc až 58 tisíc korun, informovala o tom na svém twitterovém profilu. „Okamžitě musí začít práce na opravě komunikací, kde je potřebné prostředky připraven bezodkladně uvolnit SFDI (Státní fond dopravní infrastruktury, pozn. red.). Intenzivně řešíme další možnosti rychlé pomoci všem, kteří ji v těchto chvílích potřebují,“ dodala. 

Právě zmíněné peníze dnes od deváté hodiny vyplácejí mobilní týmy úřadu práce na příslušných radnicích, uvedla to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Katastrofa, apokalypsa. Ráno ukázalo zkázu na jižní Moravě v plné podobě. Hasiči mají v nejvíce zasažených oblastech po čtvrteční bouřce především kolem Hodonína přes 100 jednotek, na místě pomáhá těžká technika, ale i kynologové. Vyhledávají lidi...

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) přislíbila uvolnění 420 milionů korun programu Obnova majetku obcí po živelní pohromě. Finanční pomoc má zajistit až pět milionů korun na zničený domov, z toho dva miliony znamenají dotaci a tři miliony zvýhodněný úvěr na třicet let.

Politici během dnešního dne ruší své programy a sjíždějí se do nejzasaženějších obcí, mezi ty patří Hrušky na Břeclavsku či Lužice na Hodonínsku. Premiér Andrej Babiš (ANO) se do České republiky ze zahraniční cesty zatím nevrátil, a to kvůli špatnému počasí pro let.

Pomůže také Brno

O pomoci obyvatelům obcí se jednalo i v Brně, magistrát zajistil ubytování v pěti městských bytech. Zároveň potřebným nabízí pomoc tří psychologů. Přístřeší pro lidi postižené včerejší katastrofou poskytuje také brněnský Hotel International, k uvolnění obecních bytů za účelem ubytování zasažených rodin vyzývají brněnští starostové. „Obracím se na Vás tedy s žádostí o poskytnutí momentálně volných obecních bytů pro potřeby obětí a jejich rodin tak, jako jsme to učinili za vedení naši městské části Brno-Kohoutovice," řekl starosta Kohoutovic Jakub Hruška (KDU-ČSL).

Dopravní podnik města Brna dnes v ranních hodinách zajistil odvoz potravin do postižených oblastí, s nabídkou pomoci se městu ozývají i další. „Již během noci mě kontaktoval viceprezident Hospodářské komory České republiky pan Štefl s nabídkou pomoci jak finanční, tak zajištění případných stavebních činností,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) má město v plánu poskytnout finanční pomoc ve výši deseti milionů korun.

Na místě jsou dobrovolníci

Během několika hodin vznikly sbírky, které mají za cíl ulevit lidem v zasažených oblastech Hodonínska a Břeclavska. Dobrovolníci v okolních obcích zajišťují místo k přespání, připravují jídlo pro bezpečnostní a záchranné složky a shánějí potřebné materiální vybavení. Další poskytují oblečení, spacáky či svoz věcí nákladními auty. Solidaritu projevují také firmy, které nabízejí stavební a opravné práce na poškozených domech.

Veřejnou sbírku vyhlásila Diecézní charita Brno. Zájemci mohou postiženým přispět prostřednictím účtu 4211325188/6800 s variabilním symbolem 2002. Využít mohou také zaslání DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 na číslo 87 777.

Jihomoravský kraj spustil pro pomoc obcím speciální tísňovou linku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Jan Hamáček

Štítky bouře, tornádo, pomoc, sbírka, břeclavsko, hodonínsko, katastrofa, okres Hodonín, jídlo, okres Břeclav, ANO 2011, Brno, Státní fond dopravní infrastruktury, Jana Maláčová, Alena Schillerová, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den poté. Pomoc postiženým katastrofou přichází od dobrovolníků i státu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.