Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jižní Moravu zasáhly silné bouřky, část domácností je bez proudu

, aktualizováno 22. června 2021, 11:24

Po vlně veder dorazily na jižní Moravu silné bouřky, které nabraly na síle zejména včera k večeru a dnes ráno. Hasiči vyjížděli k více než dvěma stovkám případů a stále odstraňují následky průtrže. Nejčastěji jde o popadané stromy a odčerpávání vody. Kvůli počasí se ocitla rovněž část domácností bez proudu a problémy jsou také na silnicích. Nejhorší situace je na Hodonínsku.

Hasiči se nezastavili zejména kolem včerejší 17. hodiny, kdy operační střediska vysílala do terénu téměř každou minutu jednotku. Podobně náročné bylo také ráno, kdy se jihem Moravy znovu prohnal déšť a silný vítr. Nejvíce případů (60) bylo v Brně a na Hodonínsku (94), kde byla nejhorší situace zejména v Dolních Bojanovicích. Tam jednotky odčerpávaly vodu ze zatopených sklepů, garáží a domů. Problémy měly ale i jiné jihomoravské obce a města.

Celkem zasahovaly přibližně u 270 událostí. V Dolních Bojanovicích byla naše činnost ukončena kolem 3. hodiny ranní. Na Znojemsku spadl strom do kolejiště a hasiči z vlaku evakuovali 8 osob. Událost se obešla bez zranění. V Drnovicích na Vyškovsku se opět museli vypořádat s nánosem bahna a množstvím vody, které vniklo i do rodinných domů.  V několika případech odstraňovali hasiči popadané stromy ze zaparkovaných vozidel. Ve Vyškově spadl z obchodního domu reklamní banner na osobní vůz,“ sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška

Potíže v dopravě

Problémy způsobily bouřky také v dopravě. Ráno hlásily několikaminutové zpoždění vozy brněnské MHD. Zpoždění nabírají rovněž další spoje v okolí Brna i kvůli hustému provozu na D1.

Hustý provoz v okolí Brna a na dálnici D1 je příčinou zdržení spojů u linek 401, 405, 406 a XS4 cca 5 až 15 minut (ojediněle i více).Linky 152, 162, 301, 302, 310, 311, 312, 313. Hustý provoz a nepravidelnost v dopravě v okolí Kuřimi a Lipůvky je příčinou zdržení cca 5 až 15 minut u linek 71, 152, 162, 301, 302, 310, 311, 312, 313,“ uvedli koordinátoři dnes po osmé ráno na stránkách IDS JMK. 

Domácnosti bez proudu

Déšť v kombinaci se silným větrem potrápil i tisíce odběratelů elektřiny. Popadané stromy a větve poškodily vedení. Následky škod odstraňují pracovníci i ráno ráno.

Od rána nové poruchy nepřibývají, naopak se nám daří ty stávající opravovat a dodávky obnovovat. Aktuálně evidujeme zhruba 5 800 domácností bez dodávek elektrické energie. V Jihomoravském kraji je omezeno zhruba 4 000 odběratelů. Složitá situace zůstává na Hodonínsku a především v obci Dolní Bojanovice, kde bouřky způsobily výpadky už v pondělí večer. Na místě usilovně pracujeme na tom, abychom dodávky obnovily,“ sdělil ráno Roman Šperňák, mluvčí společnosti EG.D, která je součástí koncernu E.ON.

Ohodnoť článek

Foto HZS JMK

Štítky Bouřky, Jmk, Brno, Hasiči, EON, Nehody, Jihomoravský kraj, bouřka, strom, okres Hodonín, Dolní Bojanovice, doprava, Morava, Jaroslav Mikoška, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Moravu zasáhly silné bouřky, část domácností je bez proudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.