Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Romové vnímají Čechy pozitivně, ale málo se s nimi setkávají, zjistili odborníci z Brna

V mnoha zemích včetně Česka jsou vztahy mezi majoritou a romskou minoritou napjaté. Problematice se u nás věnuje Brněnská laboratoř meziskupinových procesů při Psychologickém ústavu Akademie věd České republiky (AV ČR). Předběžný výzkum ukázal, že Romové vnímají většinovou společnost pozitivněji než Češi Romy.

Zatímco studie odborníků ze Sociologického ústavu AV ČR již dříve ukázala, že sedmdesát procent české veřejnosti chová antipatie k romské a arabské menšině, názorům menšinové společnosti se ve své diplomové práci začal ve spolupráci s Brněnskou laboratoří meziskupinových procesů při Psychologickém ústavu AV ČR věnovat až student Roman Koky.

„Náš výzkum ukázal, že postoje Romů vůči Neromům jsou pozitivní a souvisejí s vnímanou frekvencí vzájemných kontaktů,“ řekl Koky, jenž studoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity. Z jeho práce vyplývá, že čím častěji se Romové potkávají s neromskými spoluobyvateli a čím lepší jsou jejich zkušenosti s nimi, tím pozitivnější postoje k většinové společnosti zaujímají. 

Sedmdesát stupňů ze sta

Frekvence kontaktů mezi oběma skupinami nicméně není podle odborníků příliš vysoká. Psychologické šetření o názorech Romů zahrnovalo odpovědi celkem 226 respondentů ve věku od jedenácti do sedmasedmdesáti let. „Postoje se v tomto typu výzkumu hodnotí na takzvaném pocitovém teploměru na škále od jedničky do stovky, přičemž čím vyšší je hodnota, tím lepší nebo vřelejší jsou postoje k dané skupině,“ popsala Leona Matušková z AV ČR. Zjištěný vztah Romů ke zbylým českým občanům ve výzkumu vykazoval pozitivní hodnotu, a to sedmdesát stupňů.

Vzorek respondentů, který Koka ve své studii využil, není pro obecně platné tvrzení dostatečný. Na šetření ale výzkumníci plánují navázat a oveřit výsledky experimentálně, aby mohli zjistit příčinné vztahy mezi kontaktem, normami a postoji. „Tyto výsledky lze prakticky využít všude tam, kde se uplatňuje vliv ostatních osob na chování, například ve školském prostředí mohou učitelé zdůrazňovat důležitost meziskupinového kontaktu a jeho výhody, neboť právě děti jsou vůči vlivu ostatních velmi citlivé​,“ řekla Sylvie Graf z Psychologického ústavu AV ČR.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Romové, Brno, cejl, studie, výzkum, Česko, Akademie věd České republiky, Psychologický ústav AV ČR, Sociologický ústav Akademie věd České republiky, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Vůbec se tomuto romskému kostatování nedivím,když díky nám a slepým úřadům nemusí nikdo z tohoto etnika už 3 generace pracovat a přesto si užívají velkorysé soc. dávky,dostávají zcela gratis drahé byty s dotovaným nájmema nespočet dalších prebend,o kterých každý jiný pracující nemá ani tušení.

Sobota, 19. června 2021, 18:09Odpovědět

Přemek Bělohlav

Bodejť by neměli pozitivní vnímaní, když na ně Čechové dělají

Sobota, 19. června 2021, 10:36Odpovědět

Romové vnímají Čechy pozitivně, ale málo se s nimi setkávají, zjistili odborníci z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.