Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policisté si v Moravském krasu posvítili na bezohledné motoristy, kteří ničí přírodu

Sobota se v oblasti Moravského krasu nesla ve znamení kontrol. Akce se zaměřila řidiče, kteří svojí jízdou ničí povrch či stromy a hlukem plaší zvěř. Osm provinění vyřešili policisté pokutami a jeden vážný přestupek postoupil do správního řízení.

Společná akce Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky a lesní stráže překvapila v sobotu bezohledné motoristy projíždějící Moravským krasem. Dvacet jihomoravských policistů si posvítilo na řidiče terénních motorek, čtyřkolek i aut, kteří negativně ovlivňují přírodu chráněné krajinné oblasti.

„Mezi priority součinnostního opatření patřilo odhalení těch neukázněných šoférů, kteří svou bezohlednou jízdou bezostyšně ničí mladé porosty, obnažují erozí povrch, ale především hlasitým hlukem a rychlou jízdou plaší lesní zvěř a ohrožují návštěvníky. Na tyto časté a opakující se nešvary policisté nasadili šest osobních automobilů, čtyři koně, dvě čtyřkolky a dva motocykly,“ popsal mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Dlouhodobý problém s motoristy

Do akce se přidaly také terénní vozy a vybavení letecké služby, které situaci sledovalo ze vzduchu. Za několik hodin zkontrolovali policisté tři desítky automobilů, dvacet motorek, čtyři terénní motocykly a tři čtyřkolky. Skoro čtyřicet drobných provinění vyřešili domluvou, uložili osm pokut a jeden závažný přestupek byl postoupen do správního řízení. „Odhalen byl dokonce i šestatřicetiletý šofér, který se před jízdou bezstarostně oddával halucinogenním účinkům marihuany. K tomu strážci zákona zkontrolovaly ještě čtyři desítky opuštěných chat, chalup a dalších příležitostných příbytků," dodal Vala.

Problémy s řidiči sledují v Moravském krasu už déle. „Nejvíce případů evidujeme v jižní části krasu, která přiléhá k Brnu. Má na to nepochybně vliv právě blízkost velkého města a neustále rozrůstajících se obcí v okolí. Problémy s jezdci máme ale i v dalších částech území. Loni se jsme například objevili jezdce na čtyřkolce u Macochy nebo u Habruvecká bučiny,“ popsal Drbně strážce přírody z Moravského krasu Antonín Tůma, podle něhož se jedná o celorepublikový problém.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Moravský kras, policisté, akce, motorky, čtyřkolky, příroda, čtyřkolka, Česko, Antonín Tůma, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ben Bazoo

Ještě je potřeba napsat jakých vysokých pokut . Osobně si myslím, že pokuty u nás jsou směšně nízké a nikoho nezastaví ani nenapraví. Měly by být desetkrát vyšší aby to mělo nějaký účinek. Jestli si někdo myslí, že v Německu či Rakousku se jezdí tak ukázněně protože jsou tam řidiči uvědomělí, tak se šeredně plete. Tisíc euro pokuty je i pro ně dost peněz. Ale nás jezdí stejně neukázněně jako všichni ostatní.

Úterý, 8. června 2021, 07:36Odpovědět

Policisté si v Moravském krasu posvítili na bezohledné motoristy, kteří ničí přírodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.