Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé krmí invazivní nutrie, přemnožená zvířata vzala útokem i Kuřim

Boj s invazivními živočichy, jako jsou například nutrie, je v České republice na denním pořádku. Kolonie se v posledních letech stále rozšiřují a přispívají k tomu také lidé, kteří zvířata krmí. Nutrie přitom ohrožují ostatní druhy živočichů a škodí také přírodě.

Nutrie patří k jedněm z nejinvazivnějších zvířat planety, které ze zabraného území vytlačují původní druhy. Přemnožují se také v České republice, a to z části proto, že je většina lidí nevnímá jako škodlivé tvory a často dochází k jejich přikrmování. „Za poslední roky zaznamenáváme nebývalý nárůst nutrií v krajině. Pravděpodobnou příčinou rozšíření jsou velmi mírné zimy aíhodné podmínky v krajině. Nutrie se v těchto podmínkách rozmnožuje několikrát za rok, přičemž rodí čtyři až šest mláďat v jednom vrhu," uvedl Ondřej Mikulka z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Alarmující situace panuje například v Kuřimi, kde se nutriím zalíbilo. „Nevíme, kde se u nás nutrie vzaly, ale v současné době odhadujeme, že jich je mezi stem a dvěma sty kusy. Protože nemají přirozené nepřátele, tak jsou s nimi problémy,“ popsal starosta města Drago Sukalovský (STAN).

Nutrie přenášejí nemoci

Porodnost nutrií je u nás vysoká a úmrtnost naopak nízká. Výskyt na honebních pozemcích mohou řešit myslivci, a to lovem nebo odchytem. „To však naráží na konfliktní náhled veřejnosti, která regulaci těchto druhů bere s velkou nevolí a není poučena o této problematice. Myslivci tak pochopitelně nebudou ochotni zdarma se vystavovat veřejnému lynči," vysvětlil problém Mikulka.

Zvířata v Kuřimi ničí břehy a vzhledem k tomu, že žijí i v kanálech, také přenášejí nemoci. Ze zbytků potravy, které nutrie nesežerou, se zároveň živí potkani. „Situaci řešíme tím, že po věřejnosti požadujeme, aby zvířata přestala krmit. Když to nepomůže, přejdeme k odchytu nebo podávání přípravků, které zamezí plodnosti,“ řekl starosta.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky nutrie, Kuřim, přemnožení, myslivost, Česko, Mendelova univerzita v Brně, živočichové, příroda, Starostové a nezávislí, Drago Sukalovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé krmí invazivní nutrie, přemnožená zvířata vzala útokem i Kuřim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.