Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Začíná se oteplovat, dermatologové varují před nezodpovědným opalováním

Stále více slunečných dnů láká k opalování. Lidé však zapomínají chránit kůži před UV zářením. Časté spálení kůže může totiž vést k rakovině. Dermatologové navíc mají obavy ze zanedbaných prohlídek mateřských znamének.

Počet nových případů nádorového onemocnění kůže v Česku stále narůstá. „Jedním z faktorů je oblíbenost letních dovolených, kde lidé svou pokožku nechrání a vystavují se přímému slunci,“ upozornil primář I. dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Miroslav Nečas, který zároveň působí na lékařské fakultě Masarykovy univerzity.

Lékaři doporučují chránit se před slunečními paprsky zejména mezi 11. a 15. hodinou. Při delším pobytu na sluníčku je nutné použít přípravky s ochrannými filtry. „Podle barvy kůže je třeba zvolit vhodný faktor, čím je kůže světlejší a čím déle jsme na slunci, tím vyšší filtr je třeba vybrat,“ dodal Nečas.

Nejohroženější jsou právě lidé se světlou kůží a rezavými či světlými vlasy, kteří se na slunci brzy spálí. Další rizikovou skupinou jsou osoby, které se v průběhu života, především v dětství, na sluníčku opakovaně spálily. Slunečné záření je nebezpečné také pro lidi s pigmentovými skvrnami či s mateřskými znaménky.

Opakované spálení kůže může vést především ke vzniku zhoubného melanomu, u jiných typů kožní rakoviny je nebezpečná spíše celková kumulativní dávka UV záření.

Důležitá je prevence

Samozřejmostí by dnes už mělo být samovyšetření kožních znamének i pravidelné návštěvy dermatologa.  Čím dříve lékař rakovinu kůže odhalí, tím lépe se léčí. Melanom je oproti běžnému znaménku asymetrický, může mít více barev, zvětšuje se a je citlivý.  „Pokud si lidé naleznou podezřelé znaménko, mohou se objednat do poradny pro pigmentové afekce. Je možné také vyšetření digitálním dermatoskopem,“ doplnil Nečas.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.cz

Štítky opalování, slunce, dovolená, léto, kůže, rakovina, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná se oteplovat, dermatologové varují před nezodpovědným opalováním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.